Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шофьорите вече зареждат бензин и дизел с 25 стотинки отстъпка

За пропан-бутана има още две намаления за сметка на бюджета - нулев акциз и по-нисък ДДС

09 Юли 2022Обновена
Илияна Кирилова

От полунощ влезе в сила отстъпката от 25 стотинки в цената на обикновените автомобилните горива. От Българската петролна и газова асоциация съобщиха, че големите вериги бензиностанции, които са техни членове, ще предоставят на клиентите си държавната помощ.   

Компенсацията е само за лични превозни средства - леки коли и мотори, и само за обикновен бензин, дизел и автогаз. Добре е при зареждане шофьорите да се информират дали бензиностанцията предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър и дали се запазват досегашните бонуси, които фирмата е предоставяла на редоовните си клиенти. Някои вериги съвместяват двете отстъпки, други обекти обаче не, защото са необходими промени в настройките на касовите апарати. 

"Ако веригата предоставя и допълнителни клиентски отстъпки,  държавната помощ от 25 стотинки и отстъпката, която получава като верен клиент по съответната верига, или ще бъде отчетена като обща отстъпка, или ще бъде на два отделни реда в касовата  бележка. В първите дни ще има несъответствия в различните търговски вериги, защото едни са готови да предоставят и двете намаления чисто технически, други ще продават само с отстъпката от 25 ст. или само с бонуса за лоялни клиенти", обясни Живодар Терзиев от петролната асоциация. Според него в следващите дни бензиностанциите ще се адаптират към новия режим. 

Намалението с 25 ст. е  само за гориво в резервоара на колата и не важи за пълненето на туби. Няма ограничение за литрите гориво и броя на зарежданията.

На касиера в бензиностанцията трябва да се представи малкият талон на МПС-то за поверка на данните за автгомобила. При ползването на отстъпката за нея се издава отделен касов бон, обозначен с “Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ" (съкращението означава Закон за държавния бюджет, бел. ред.). Там се вписва и регистрационният номер на автомобила.

 

Автогазът  - с три намаления 

С промените в бюджетния закон бяха приети и две данъчни намаления специално за пропан-бутана, които също като 25-те стотинки са в сила от днес  - акцизът става нула стотинки, а ДДС пада от 20% на 9 процента. Ето защо в момента могат да се видят много "шарени" цени на това гориво.

"Може да има разминаване в цените на пропан-бутана на различните обекти дори на една и съща верига", предупреди Живодар Терзиев  Причината е, че наред с новите доставки в складовете на бензиностанциите има и стари количества горива, а освен това собствениците може да решат да не свалят цените, тъй като от 1 август се очаква поскъпване на природния газ, обясни Терзиев.

 "В събота всички станции, които получат гориво пропан-бутан, ще го получават без акциз, но доставките до петък са с акциз. Затова хората ще се чудят защо един оператор  предлага пропан-бутана по-скъпо или по-евтино на различни свои бензиностанции", посочи Терзиев. "Ако приемем, че днес имаме метан, който се търгува между 3.40 и 3.60 лв., ако заявката на "Булгаргаз" за 32% поскъпване бъде приета, 80 стотинки е увеличението и каквито остъпки да дадем - 25 стотинки, 35 стотинки от ДДС и 5 стотинки от акциз и още нещо за лоялни клиенти, от 1 август крайната цена пак е е по-висока, отколкото е в настоящия момент", коментира експертът. 

Той очаква в следващите дни да има намаление на цените на автомобилните горива  - не само заради влезлите в сила  бюджетни отстъпки, но и заради поевтиняването на петрола на международните  пазари (което у нас по традиция се отразява по бензиностанциите с голямо забавяне). 

 

 

Ключови думи:

горива, отстъпка

Още по темата