Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шишков се опитва да предреши търговете за зимната пътна поддръжка

Служебният министър се бил разбрал с фирмите да не обжалват. От бранша отричат

Илияна Кирилова

Пътните фирми да не обжалват търговете за зимно почистване, за да няма забавяне. За това се е разбрал министърът на регионалното развитие и благоустройство в служебния кабинет Иван Шишков. Това стана ясно от участието му в ефира на Нова телевизия.

За „Сега“ обаче председателят на УС на ББК „Пътища“ инж. Стефан Чайков каза по този повод следното: „С ръководството на браншовата организация служебният министър не се разбирал нищо, освен че призова за „държавническо“ и „национално отговорно“ поведение. Ако се е разбирал с фирми поотделно, в камарата няма как да знаем“. Управителният съвет , като цяло оставя въпросите с участие или обжалване на процедури по ЗОП в ръцете на собствениците на всяка отделна фирма. Очакваме на предстоящите срещи с държавните институции, те също да проявяват „държавническо“ поведение и да започнат да разплащат натрупаните към пътните строители задължения.

Според изпълнителния директор на ББК „Пътища“ инж. Лазар Лазаров, служебният министър не се разбрал с фирмите, а ги е помолил за отговорно отношение към държавата.

Вчера АПИ обяви 6 процедури за избор на изпълнител на зимното почистване за следващия сезон със срок на дейностите от 7 месеца. Една от тях на индикативна стойност 76 883 958 лв. е само за автомагистралните отсечки от републиканската пътна мрежа. Сумата е разпределена за над 104 км от АМ „Хемус“ на територията на областните пътни управления София и Ловеч, с прогнозна стойност 10 324 679 лв. без ДДС. За АМ „Хемус“ на територията на ОПУ Шумен и ОПУ Варна индикативната стойност е 9 425 156 лв. без ДДС. Дължината на отсечката е 111 км. За цялата дължина на магистрала „Тракия“ - близо 407 км, които преминават през територията на областните пътни управления София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, прогнозната стойност е 31 547 404 лв. без ДДС. За зимната поддръжка на 135-те км от магистрала „Марица“ прогнозната стойност е 11 216 824 лв. без ДДС. Магистралата е на територията на ОПУ Стара Загора и ОПУ Хасково. За поддържането на участъците от АМ “Струма“ на територията на ОПУ София, ОПУ Перник, ОПУ Кюстендил и ОПУ Благоевград, с обща дължина 172 км заедно с пътните връзки, прогнозната стойност е 14 369 895 лв. без ДДС.

Останалите са за 5 района от страната, без Северния централен, за който се очаква публикуването на поръчката в АОП да стане по-късно. За Югозападния район стойността е 45 792 329 млн. лв., за Южния централен - 48 027 712 лв. а за Югоизточния е на стойност 35 531 694 лв. На север от Балкана, за Северозападния район е обявена прогнозна цена от 43 039 485 лв. а за Североизточния

- 27 823 655 лв., пише още в съобщението на пътната агенция.

В обявените процедури е разширен кръгът на възможните участници в тръжните процедури. Могат да кандидатстват и фирми с опит в поддържането на пътища от общинската или уличната пътна мрежа. Целта е да се стимулира конкуренцията между участниците. Изискването е през последните 3 години да са осъществявали зимно поддържане на 150 км републикански или общински пътища или улици. В процедурите провеждани предходни години са допускани единствено участници с опит в изпълнение на подобни дейности само на републикански пътища.

Още по темата