Медия без
политическа реклама

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от подоходния налог

И догодина фирмите ще плащат данък печалба до 30 юни

22 Окт. 2020
Илияна Кирилова

Нов вид данъчно облекчение за догодина одобри правителството на заседанието си в сряда. Според него ремонтът на жилището може да намали дължимия данък от доходи с до 200 лв.

Предвижда се гражданите да може да приспадат от данъчната основа при подаване на годишната данъчна декларация направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв. И тъй като налогът е 10%, то максималната сума, която може да бъде спестена като данък върху тези разходи е 200 лв.

Освен облекчение за домакинствата данъчната промяна е и мярка за изсветляване на сивия сектор в строителния бизнес.

Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът непременно трябва да е жилище, да е собствен, а не под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи (СМР) да са извършени от българска фирма/бригада. Ако ремонтираният обект е в активите на фирма и се ползва смесено, тоест служи и за офис, преференция не се полага. Друго условие е притежателят на жилището да не е ползвал услугите на свързани лица, тоест на фирми или на майстори, с които има родствени или бизнес отношения.

За да се ползва бонусът, разходите за платения труд трябва да са подплатени с надлежно издадени документи - фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи и др. посочени в Закона за счетоводството. Идеята на финансовото министерство е гражданите да имат интерес да изискват документ за всеки лев, платен на майстори за различни ремонтни дейности - смяна на дограма или на врати, боядисване, слагане на паркет или ламинат, поставяне на изолация, ВиК поправки и пр. И по този начин да се изсветли поне част от ремонтните услуги, които в момента са изцяло в сивия сектор.

Догодина еднолични търговци и земеделски производители вече ще декларират и внасят годишния данък върху разходите до 30 юни, а не до 1 март. Същата отсрочка получават и фирмите - декларирането и окончателното внасяне на корпоративните данъци ще бъде до 30 юни, като авансовото облагане с данък печалба също е съобразено с по-късния данъчен срок. Удължаването на внасянето на данък печалба бе въведено през тази година като антикризисна мярка заради коронакризата. 

ОТКАЗ

Друга данъчна промяна, одобрена от правителството е поправка в закона за ДДС, с която се отменят силно критикуваните от бизнеса през последните две години разпоредби, засягащи изискването за използване единствено на одобрен от НАП софтуер за управление на продажбите в търговските обекти - т. нар. СУПТО. Това се прави поради множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, се казва в правителственото прессъобщение.

След закона предстоят и промени в прословутата Наредба 18 за касовите апарати, в която трябва да бъдат коригирани и техническите изисквания към този софтуер, чието изпълнение се оказа много скъпо, прекалено сложно и дори невъзможно от страна на фирмите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?