Медия без
политическа реклама

Проверките за цените се оказаха грозна бутафория

Проследява се срокът на годност и други формалности на стоките, които нямат общо с поскъпването

15 Февр. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Проверките на цените в магазините, които правителството обеща, се оказаха грозна бутафория. Днес инспектори от Комисията за защита на потребителите, Агенцията по храните и данъчни тръгнаха из търговските обекти в страната. Официалната цел е да се установи има ли нелоялни практики и спекула. В репортаж от бургаски магазин обаче БНР разказа какво точно се проверява. А именно: срокът на годност на стоките, място на съхранение, етикирането, има ли некоректно обявени намаления, предлагат ли се липсващи продукти, предоставя ли се на клиентите подвеждаща информация, цената на насипната стока отговаря ли на стойностите за килограм. "Нарушения има тогава, когато е обявена една цена, а при плащане потребителя установи, че цената е съвсем друга и е завишена", казва главен инспектор Кристина Касабова от Комисията за защита на потребителите в Бургас.

Абсолютно нищо от гореизброеното не е свързано със скока на цените, спекула и евентуални картели. Но пък... официалната информация гласи още, че проверките ще продължат и през март.

 

ДАННИ ЗА ИНФЛАЦИЯТА И ЦЕНИТЕ ОТ НСИ

Януарската инфлация е 1.1%, като най-голямо е увеличението на цените на транспорта - 2.3%, хранителните продукти и безалкохолни напитки - 1.5%, здравеопазването - също 1.5%, съобщи по-рано днес Националният статистически институт.

Спрямо същия месец на 2022 г. инфлацията е 16.4%. Така на годишна база се забелязва леко охлаждане, след като предните два месеца инфлацията бе 16.9%, а пикът от 18.7% бе през септември.

 

През януари от храните наред с оранжерийните зеленчуци чувствително са поскъпнали зрял лук - със 17.3%, праз - с 6.1%, зеле и гъби - с по 3%, зрял чесън - с 2.3%, зрял боб - с 2.2%, картофи - с 1.4%. Цените на яйцата продължават да растат - с 5.4%. Поскъпнали са и минералната вода - с 6.0%, плодовите сокове - с 3.7%, ориза - с 3.6%, лещата - с 3.2%, извара - с 2.9%, оцет - с 2.7%.

Белият хляб е поскъпнал през януари - с 1.4%, а свинското месо - с 1.3%.

В същото време се наблюдава намаление на цените на олиото - с 3%, на кравето масло - с 2.1%, маслини - с 1.8%, прясно мляко - с 1.7%, хляб „Добруджа“ - с 0.6% и ябълки - с 0.5%, и захар - с 0.3%.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: газ пропан-бутан за ЛТС - с 25.7%, метан за ЛТС - с 24.9%, централно газоснабдяване - с 19.2%, автомобилен бензин А95Н - с 5.2%, кина и театри - с 3.2%, прахове за пране - с 3.1%, вестници - с 2.6%, козметични продукти - с 2.4%, продукти за лична хигиена - с 2.1%, градинарство и цветарство - с 2.1%, бръснаро-фризьорски услуги и услуги за поддържане на добър външен вид - с 1.7%, готварски печки - с 1.6%, дизелово гориво - с 1.5%, препарати за почистване на съдове - с 1.4%.

През януари 2023 г. е регистрирано увеличение на цените на лекарствените продукти с 1.8%.

 

ДАННИ И НА КОМИСИЯТА ПО СТОКОВИТЕ БОРСИ И ТЪРЖИЩА

Захарта и олиото са поскъпнали в магазинната мрежа с 51% през 2022 г. спрямо 2021 г., става ясно от годишния бюлетин на комисията. Яйцата са скочили с 41% за същия период, брашното "само" с 32%.

Интересни са данните при зеленчуците. "Най-голям ръст на годишна база е регистриран при вносните краставици (51%) и вносните домати (48%). Поскъпването на годишна база на българските оранжерийни краставици е 20%, на корнишоните съответно 26%. Оранжерийните домати местно производство са покачили цената си спрямо миналата година с 39%. Цените на червения и зеления пипер се покачват с 22% и 14%. Зелето и морковите поскъпват на годишна база с 11% и 13%. Значителен ръст спрямо миналата година е отчетен при цената на картофите – 42%, а лукът поскъпва с 33%", пише в бюлетина. 

От плодовете поскъпването е най-голямо при гроздето (29%) и дините (27%), следвани от цитрусите, чиито цени се покачват на годишна база в диапазона 13-23%.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата