Медия без
политическа реклама

Протестът на автоинструкторите катурна спорните "реформи"

Властта обяви, че се отказва от скъпите промени за шофьорските курсове

14 Яну. 2020ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Илияна Кирилова

Автоинструктори излязоха на протест срещу поредните "реформи" в шофьорските курсове и изпити, които според тях прикриват корупционни схеми. Стотици учебни коли се събраха по обяд на столичния площад "Батенберг" и затвориха движението по бул. "Цар Освободител".  След срещи с министрите на транспорта и на просветата протестиращите постигнаха пробив -  спорните промени няма да влязат в сила.   

На практика темата за промените в обучението и изпитите на бъдещите шофьори раздели автошколите на два лагера. Част от тях подкрепят новостите - като увеличаването на часовете по кормуване от 31 на 42 часа, което ще доведе и до поскъпване на шофьорските курсове до 1000 лева и отгоре. Другият лагер е на недоволните, които излязоха на протеста днес. Те още миналата година коментираха, че зад реформите, които привидно трябва да пресекат купуването на шофьорски книжки, се крият частни апетити и харчене на обществени пари. Една от промените е въвеждане на скъпа система за GPS проследяване, която трябва да дебне и пази данните за всеки учебен автомобил и за всеки час по практическо обучение на бъдещи водачи, плюс създаване на онлай регистър с досиета на кандидатите за шофьори.

Автоинструкторите приеха декларация, в която настояват за отмяна на заповедта за увеличаване на часовете по кормуване и въвеждането на GPS-контрол.

"Основно ни изкара на улицата заповедта, подписана от министъра на образованието, завишаване на часовете по практика и свързване на часовете с електронен контрол върху работата на преподавателите по практика. То е и корупция, и рекет. Настояваме за нова учебна документация", коментираха пред БНР организаторите на протеста.

Оказа се, че миналото лято подчинената на Министерството на транспорта Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) е възложила на малко частно ООД без опит да направи концепция за подобряване на контрола върху подготовката на бъдещите шофьори. Задачата е била поверена на "Софйон", фирма, създадена месеци по-рано, управлявана от 29-годишна бизнес дама и регистрирана в Благоевград на същия адрес, на който се помещава местното поделение на ИААА. Няма документални следи от провеждане на конкурс. Договорът със "Софйон" е бил сключен през юни 2019-а, а Министерството на транспорта го публикува на сайта си едва през ноември, притиснато от  въпросите на автоинструкторите.  

Още през лятото обаче стана ясно, че новите технологии за затягане на контрола вече се тестват в част от автошколите в страната - отново без да е провеждана обществена поръчка. Всъщност договорът със "Софйон" за изготвяне на концепцията е написан така, че същата фирма да внедри и системата за GPS проследяване на обучението на шофьорите във всеки момент - от качването в колата през целия маршрут до края на учебния час или на изпита. Изработването на концепцията е струвало само 28 000 лева, но създаването и внедряването на системата "Биг брадър" във всички автошколи в страната ще излезе много повече и за него ще плати бюджетът, т.е. данъкоплатците. Автоинструкторите, които излязоха на протест, се опасяват, че ще бъдат задължени да се "абонират" за "услугата" за GPS проследяване, което означава допълнителни разходи. 

 

ОБРАТЪТ

Спорната наредба, която предвиждаше увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на GPS контрол в автомобилите, отива на основен ремонт, стана ясно следобед след срещите на протестиращите автоинструктори  с министрите Росен Желязков и Красимир Вълчев. Ще бъде създаде работна група, която ще отчете забележките на автошколите и ще предложи нови правила. Тя ще се ръководи от Малина Крумова, председател на Държавната агенция по пътна безопасност. 

„Когато работната група излезе със съответните предложения, и те се приемат и няма разнобой в бранша, и се приемат консенсусно, тогава ще започнат промени в нормативната база", обеща директорът на „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.  

„Тази група ще има разширени задачи, които са свързани с това да се уточни какъв трябва да е изпитът, какво трябва да е обучението, какви да са необходимите мерки – много по-широко, извън провеждането на обучението и контрола върху обучението. Ще работим и в контекста на новото законодателство, което предстои да се подготвя във връзка с решението на Министерски съвет за нов Закон за движение по пътищата“, уточни Малина Крумова.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?