Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прогнозата на шефа на БНБ: От 1 януари 2024 г. пазаруваме в евро

Лихвите ще останат на същите нива и догодина, твърди още управителят на Централната банка

19 Дек. 2020
Илияна Кирилова

1 януари 2024-та е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро. Това прогнозира в “Годината” на Дарик управителят на БНБ Димитър Радев.

Влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските, смята още той.  А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива. 

“Безпрецедентна” - това е думата на 2020-та според Радев. На фона на кризата обаче ситуацията в банковия сектор сега е не по-лоша от тази при началото на кризата. Банковият сектор е бил добре подготвен, централната банка е предприела мерки за над 9 милиарда лева още през март, а самите банки подхождат разумно и формират резерви, които да им помогнат да посрещнат рисковете и през 2021-ва. 

Димитър Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно. 

Гуверньорът на БНБ обяви, че гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 е “обещаваща”.

 

Още по темата