Quantcast
Прогноза: Продажбата дори на 5% от празните жилища ще срине пазара | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Прогноза: Продажбата дори на 5% от празните жилища ще срине пазара

Делът на необитаемите апартаменти в София е поне една четвърт
19 149
 Авторът
Най-скъпи и ликвидни в София остават жилищата в центъра.

Излизането на дори 5% от празните жилища в София би сринала имотния пазар. Това прогнозира за „Сега“ Страхил Иванов от агенция „Явлена“. В резултат ще има цели квартали в столицата, към които купувачите няма да проявяват никакъв интерес.

Според него делът на празните апартаменти в столицата е между 25 и 30 на сто, а средно за страната е 42%. Брокерът смята още, че инфлацията, обедняването и нарастването на безработицата ще принудят след време много хора да започнат да продават имоти, които ги държат празни, а други може да решат да ги дадат под наем. По думите, обаче, не бива да се забравя, че част от тези имоти са или са стари в много лошо състояние или са новопростроени, но на шпакловка и замазка и не са годни веднага да влязат в тях квартиранти.

„Има много сериозен риск за собствениците на апартаменти, купили ги за инвестиция, а в същото време имотът стои празен“, смята Иванов. „Не носи пари, нито от наем или от евентуална продажба. Да си представим, че в един момент се промени данъчната политика за имотите и таксите скочат. При ниски доходи на хората или ниски приходи от наем, инвестицията ще се окаже неефективна. Това е един от рисковете, а другият е, когато хората бъдат принудени да продават празните си имоти“, смята брокерът.

Той припомни, че идването на украинските бежанци избягали от войната раздвижи наемният пазар на жилища в страната, който беше в криза по време на пандемията. „Сега търсенето е налице, най-вече във Варна и другите големи градове. Интересът е не само за евтини квартири, а и за хубаво обзаведени апартаменти от високия сегмент“, каза Иванов.

Още

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" най-сетне ще плати данъци на хазната

01.07.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

7434
НАП е получила данни от Airbnb за 14 млн. лв. от наеми през 2021 г.

28.06.2022

4604
Байдън поиска временна отмяна на данъците за бензин и дизел в САЩ

23.06.2022

184