facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Пред офисите на НАП се извиха опашки

Ползвайте ПИК за подаване на данъчни декларации, съветват от приходната агенция
Обновена
2 634
 Туитър

Дори в условията на извънредно положение пред някои офиси на НАП се извиха опашки. Причината - наближава крайният срок за подаване на декларациите за облагане на личните доходи - 30 април. Хора се трупат пред данъчните служби, независимо от статистиките на приходната агенция, че близо милион българи са си извадили ПИК - персонален код, и че електронните услуги са масово ползвани.

В последните дни в социалните мрежи се множат сигналите, че има опашки, а чакащите да бъдат допуснати в салоните на НАП не спазват правилото за поне 2 м отстояние помежду им.  Авторите на сигналите призовават ръководствата на данъчните служби да осигурят необходимия контрол не само вътре в помещенията, но и пред офисите. 

 

Над 80% от всички подадени до момента данъчни декларации са изпратени по електронен път, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ.  Хората могат да подават декларации и по пощата. "Остават още няколко работни дни. Въпреки епидемията и извънредното положение няма значително изоставане или драматичен спад в подаването на декларации, поясни Бъчваров.

Той отбеляза, че има голям интерес към персоналните кодове на НАП - дори от граждани, които нямат задължение да подават данъчна декларация. Около 900 хиляди българи в момента имат ПИК, показват данните на приходната агенция.  

 

МОДЕРНИЗАЦИЯ

НАП инвестира в създаването на напълно нов портал, съобразен с най-често използваните електронни услуги. Очаква се той да заработи до края на тази година. Това съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров. След въвеждането на портала в експлоатация подаването на данъчната декларация ще да е "по-интуитивен процес от сегашния“, т.е. по-лесно и удобно, увери Бъчваров. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Плащанията към НАП София вече са само по електронен и банков път

06.07.2020

3444 6
7 души успяха да осъдят НАП за теча на данни

30.06.2020

1938 1
НАП не успява да събере 12% от потенциалните приходи от ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2104 4

Коментари

geo_19

Щабът незабавно да пусне заповед за забрана на подаване на данъчни декларации на место в офисите на НАП. Да препоръча подаване само по пощата или по електронен път. А и да да удължи срока за подаване до септември месец.

Хулиган

При такова дисциплинирано население, още дълго Горанчовци ще живеят баз да плащат наем...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii/

Напчо

Разбира се, че се извиха опашки. Като чакате последните дни, ще е така. И да няма мрънкане. Не ви е виновна администрацията, че сте спали четири месеца.

Имайте предвид, че почти всяка администрация работи с намален персонал. Обикновено половината са в принудителен отпуск.

 

Mrx

 

 Много народ, включая и аз се бяхме излъгали, че крайният срок е краят на юни. А то не било за физически лица, а само за фирми. Е защо не продължат срока и за физически лица. аз имам пик и ще си пусна по интернет, тя ми изчислена от НАП, ама защо трябва да създават събирания на хора точно сега в пандемията. Същото беше и когато трябваше в КАТ да се регистрират газовите уредби. Аз писах до два вестника и те ги отмениха. 

Lucius Fer St. Ana

Абсолютен маразъм - да удължат сроковете за декларациите на юридически лица, които поне засега, не се заразяват от коронавируса, и да не удължат сроковете за физическите лица? Каква е тази хотентотска логика, не разбирам. На тези опашки може да се разболеят повече хора, отколкото за цялото време досега. А можеше хората да подават декларации през топлите, слънчеви месеци, при отслабен вирус, с най-малко риск за себе си, а и за служителите от НАП, които също не са имунизирани... 

вила

Звъня вчера в НАП за пик, отговорът трябва да дойдете лично, въпроса  ми: Щом трябва  да отида лично аз ще отида лично в данъчното, горснчовци с какво помагат? 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×