Медия без
политическа реклама

Пред офисите на НАП се извиха опашки

Ползвайте ПИК за подаване на данъчни декларации, съветват от приходната агенция

27 Апр. 2020Обновена
Туитър

Дори в условията на извънредно положение пред някои офиси на НАП се извиха опашки. Причината - наближава крайният срок за подаване на декларациите за облагане на личните доходи - 30 април. Хора се трупат пред данъчните служби, независимо от статистиките на приходната агенция, че близо милион българи са си извадили ПИК - персонален код, и че електронните услуги са масово ползвани.

В последните дни в социалните мрежи се множат сигналите, че има опашки, а чакащите да бъдат допуснати в салоните на НАП не спазват правилото за поне 2 м отстояние помежду им.  Авторите на сигналите призовават ръководствата на данъчните служби да осигурят необходимия контрол не само вътре в помещенията, но и пред офисите. 

 

Над 80% от всички подадени до момента данъчни декларации са изпратени по електронен път, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ.  Хората могат да подават декларации и по пощата. "Остават още няколко работни дни. Въпреки епидемията и извънредното положение няма значително изоставане или драматичен спад в подаването на декларации, поясни Бъчваров.

Той отбеляза, че има голям интерес към персоналните кодове на НАП - дори от граждани, които нямат задължение да подават данъчна декларация. Около 900 хиляди българи в момента имат ПИК, показват данните на приходната агенция.  

 

МОДЕРНИЗАЦИЯ

НАП инвестира в създаването на напълно нов портал, съобразен с най-често използваните електронни услуги. Очаква се той да заработи до края на тази година. Това съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров. След въвеждането на портала в експлоатация подаването на данъчната декларация ще да е "по-интуитивен процес от сегашния“, т.е. по-лесно и удобно, увери Бъчваров. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата