Quantcast
В попълнените от НАП данъчни декларации се появиха псевдодоходи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

В попълнените от НАП данъчни декларации се появиха псевдодоходи

Вписаните данни може да се коригират или отказват
12 396
 Илияна Кирилова

Нови изненади поднесоха тазгодишните предварително попълнени от НАП електронни данъчни декларации, в които за втора поредна година фигурират и доходи от продажби по интернет. Данъкоплатци откриха неточни данни - вместо приходи от продажби, в данъчните им декларации НАП са посочили суми от покупки на стоки по интернет.

Правилото е, че продажбите на лични вещи чрез платформите за електронна търговия са освободени от облагане. 

Облагаеми са само доходите, получени при продажба на предмети, закупени с цел препродажба или произведени с цел продажба. Т.е. когато физическото лице действа като търговец, независимо дали е регистриран като такъв по Търговския закон. Тези доходи от е-търговия се декларират в Приложение 2 на данъчната декларация. Това е приложението за деклариране на доходи от стопанска дейност. Тези доходи се облагат с 15% данък, а не с 10% както доходите от трудова дейност.

Данъкоплатците, които вече са установили, че имат попълнени от НАП подобни доходи в Приложение 2 на електронната данъчна декларация, трябва внимателно да ги разгледат, преди да ги одобрят. 

НАП набира тази информация от 13 пощенски оператора, подали данни за милиони пратки през миналата година, за които чрез наложен платеж са изплатени суми на продавачите през интернет. За 2021 г. куриерските дружества са подали информация за 7 403 197 пратки на физически лица, на стойност 522 450 000 лв., съобщиха за "Сега" от НАП. Във въпросното приложение се посочва имато на куриерската фирма, броят на изпратените пратки, както и размерът на получените суми. НАП обаче няма информация коя от тези продажби е на лични вещи, за да ги отсее.

Ако данъкоплатец не е съгласен с попълнената от НАП информация, той може да я промени. Например когато става въпрос за продажба на лични вещи, доходът не е облагаем и не трябва да се декларира. Тогава тези данни могат да бъдат премахнати с натискането на един бутон, т.е. да се изтрият. Ако това не бъде направено, означава, че данъкоплатецът се съгласява със записаните данни и ще трябва да плати 15% данък върху тези доходи.

Вече има случаи, когато данъкоплатци  установяват, че в Приложение 2 фигурират суми, които не са от продажби, а от покупки на стоки от интернет. Грешката е забелязана, когато закупената стока се е оказала дефектна или не отговаря на описанието и купувачът я отказва. Търговецът му връща парите, но куриерската служба отразява документа като наложен платеж, който изпраща на НАП.

И в този случай данъкоплатецът трябва просто да изтрие този доход от попълненото от НАП приложение.

Когато предварително попълнената електронна данъчна декларация данните се коригират, автоматично се преизчислява дължимият данък наново. Такива корекции може да се правят и за другите видове доходи, ако данъкоплатецът не е съгласен с попълнените вече суми - доходите от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, наеми, получени агросубсидии. Добре е обаче преди това да се потърси и консултация с НАП, за да се уточнят претенциите.

Срокът за деклариране на доходите на физическите лица и плащането на дължимия данък е 3 май 2022 г. Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат просрочени задължения към бюджета.

Още

Семейство с две деца спестява 1200 лв. от данъци

02.12.2022

306
Годишните данъчни облекчения за 2 деца са 1200 лв.

25.11.2022

5143
5 г. по-късно: Съдът сложи точка на тормоза на НАП срещу Лозан Панов

09.11.2022

РАДА НИКОЛОВА

5393