Медия без
политическа реклама

Поне 800 млн. лв. са откраднати от санирането

Комисията "Манолова" установи, че се е плащало за мазета и помещения, в които работници не са влизали

11 Май 2021
Илияна Кирилова

Шокиращи разкрития направи вчера парламентарната комисия, която разследва управлението на ГЕРБ. "За санирането човек може да онемее. Около 3 млрд. лв. са отделени за над 2000 сгради, като предстои да се санират още", отчете в социалните мрежи председателят на органа Мая Манолова. Така излиза, че на сграда се падат по около 1.5 млн. лв. Сметките на Манолова сочат още, че са откраднати около 800 млн. лв. Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова напусна заседанието на комисията, така че не стана ясно каква е версията на ГЕРБ.

Манолова описа основните схеми, по които е ставало точенето на пари чрез програмата за "безплатно" саниране  - надписване на квадратура и на дейности, фиктивни ремонти на подземни части , на сградите (мазета, абонатни станции за парното и т.н.),калкулиране на измислени "непредвидени" разходи. "Така от програмата се отклонявят от 28 % до 52% на саниран блок! Само за един блок в Бургас отклонените средства са 469 хил. лв. Узаконена схема за поне 800 млн. лева", коментира тя.

Че от санирането се краде, българите знаят отдавна. Приносът на комисията е, че вкара темата на възможно най-високо ниво - парламента. А събраните документи ще бъдат предадени на прокуратурата и служебния министър.

 

МОДЕЛЪТ

 

Манолова онагледи прахосването на парите на данъкоплатците, като описа конкретен случай в Бургас - блок жк  "Зорница", но уточни, че на много места се прилагат същите хватки. 

Блокът е с обща площ 9484 кв. метра площ, от които 1128 кв. м са под земята. Подземните части също са включени в сметката за извършени дейности, макар че според техническия паспорт на сградата те не се нуждаят от саниране. При разход по 139 лева на кв. метър надписаните средства за конкретната сграда са 157 хил. лева, поясни Манолова.

И това не е всичко.  Дограмата на апартаментите в сградата била качествена и не било необходимо да се сменя, но е тази дейност е влязла в сметките за извършено саниране и сумата е 208 хил. лева. 

По програмата се допускат допълнително оскъпяване до 10% за непредвидени разходи и тази възможност масово е използвана за щяло и нещяло - вкл. и за бургаския блок, като усвоената по тази линия сума е 120 хил. Ето така само за една сграда са били разплатени 1.324 млн. лева от парите на данъкоплатците, като близо половин милион лева (469 хиляди) са надписани, прахосани средства,  обобщи председателката на комисията по ревизията.  

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?