facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Подпорният строеж в Алепу тръгнал заради съседния 5-звезден курорт

От "ГБС Турс" показаха с картинки какъв противосвлачищен "вилидж" искат да направят
2 728

Участници в проекта "Алепу Вилидж", предизвикал вълна от протести и обществено възмущение, показаха картинки на бъдещия комплекс пред Би Ти Ви тази сутрин и дадоха някои разяснения за начинанието. В тази си част Шофьорският плаж ще бъде "разхубавен" с амфитеатрално разположени двуетажни вили, спускащи се до самия пясък, а гениалната идея да се направят ведно курортен ансамбъл и укрепване на свлачище е била "вдъхновена" от сериозни проблеми със съседния съществуващ комплекс на същия инвеститор - петзвездния "Свети Тома". Часове по-късно екипът, работещ по "Алепу Вилидж", съобщи на медиите, че е проектът вече си има и страница в интернет - www.alepuvillage.com

 

Както в. "Сега" предположи преди време, именно свлачищни процеси в района на "Свети Тома" са притеснили групата ГБС, която е в основата и на проекта за курортен комплекс "Алепу вилидж".

Свлачището започнало да подкопава пречиствателната станция на големия луксозен курорт, "кацнал" на ръба на скалите точно над морето, стана ясно от думите на Радослав Котларов, изпълнителен директор на "ГБС Турс". 
„Години наред ни носеше проблеми с това свлачище. Пътят се рушеше и ако не го бяхме укрепили, може би сега щеше да се търси вина кой и защо не е спрял свличането на земните маси“. През 2015 г. то до такава степен уголеми обема си, че започна да подкопава нашата пречиствателна станция и можеше да стане екокатастрофа, изтъкна  Котларов.  „Това свлачище заливаше един от най-хубавите плажове на Черноморието, на който сме концесионери от осем години. При вълнение правеше целия залив в кал“, добави той.

Според него вилиджът не е на първа, а е на втора линия на плажа. "Пред нашия имот има друг, който е общински", твърди шефът на "ГБС турс". На практика става дума за "улица", която вече е прокарана. Тя разделя оградата на строежа  от самия плаж, а после очевидно ще обслужва курорта.

На въпроса дали ще продължи строителството на Алепу, Радослав Котларов не даде категоричен отговор, каза че ще се изчака произнасянето на институциите.  В момента текат проверки от ДНСК и от проуратурата.  

Инж. Цветанка Павлова, също представител на "ГБС Турс", поясни, че подпорното съоъжение е първият етап от целия проект и си има издаден акт 16, а забраната на ДНСК за строителство засяга втория етап - курортния комплекс. Тя не даде смислен отговор защо след издаването на положително становище от екоинспекцията в Бургас проектът е претърпял промени, а не е поискана нова оценка.

„Разрешението от РИОСВ – Бургас, е за курортен комплекс. Инвестиционното намерение сме го внесли през 2016 г. Разрешението за строеж се издава от главният архитект на общината, но задължително се обявява в ДНСК и не е обжалвано", каза Павлова. 


"На Алепу има монолитна стоманобетонна конструкция, нейната функция е на противосвлачищно съоръжение, Кутийките, които се виждат на снимките, са празни пространства, които трябва да подпомогнат работата на стената отзад – да я укрепят допълнително, заяви Камен Славнин, който е работил по проекта за стоманобетонната конструкция с клетките, приличащи на хотелски стаи.  Край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има красив курортен комплекс с двуетажни постройки, обясни той. 

„Ако имаше обикновена само стена, тя щеше да е отделена от останалата сграда и тъй като пластът до нея е негоден, трябваше да бъде изгребан и заместен с подходящ материал. Щяхме да имаме много сложно и скъпо уплътнение, това решение с подпорната стена се оказа най-икономически ефективно“, каза още Славнин.

 

Докато защитниците на "Алепу Вилидж" говореха по Би Ти Ви, хора от различни краища на страната, събрали се да посрещнат слънцето на 1 юли, организираха и протест срещу застрояването. 

Хората се събраха на плаж" Дюни" и оттам се отправиха към нос Хумата в шествие под наслов „Джулай за природа“, което се спря на плажа под "подпорния курорт". "Искаме да заявим своята гражданска позиция срещу бетона на плажа", подчерта Кремена Ватева от организаторите. В шествието се включиха природолюбители от Бургас, Варна, Казанлък, Ботевград, съобщи БНР. 

"Искаме и занапред да има места, където да посрещаме изгрева и Джулай, заявиха хората и направиха жива верига под подпорната стена.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата забеляза липсата на ОВОС за "стената" на Алепу

27.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1076 2
Прокуратурата оспори разрешението за строеж на Алепу вилидж

15.06.2020

Обновена

3204 8
Архитектът на "Алепу": Там природа няма

10.06.2020

13567 59

Коментари

Johnny2965

Стига с тези щения на плебса - да имало достъпни, и дори безплатни, плажове! Да имало "природа"!

А къде ще харчат парите си забогателите висши и по-нисши държавни и общински чиновници? Та те, техните съпруги и любовници се нуждаят от апартаменти на самия плаж!  

риболовец 5

  Цацаров да вземе да провери имотното и финансовото състояние на главните архитекти, действали през последните 20 години в морските общини.

 

  И това на картинката, хич не ми изглежда да е "втора линия".

  На 25 метра е от водата.

  Мерил съм го.

sega_veteran

И езика ни съсипахте, вашта леля.

Ще ви дам един вилидж, баба ви все във вилиджи е живяла.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И това на картинката, хич не ми изглежда да е "втора линия".

  На 25 метра е от водата.

  Мерил съм го.

 

Може да си го мерил, ама между имота и плажа има общински имот - път. Затова, по всички закони, се води 2-ра линия.

риболовец 5

  Няма път.

 

Стоф

Пътят не е между, а над свлачището. На тридесетина метра.

Светозар

Предупреждение:

Да не вземе някой сега да почне да критикува прокуратурата, че не си върши работата, защото директно влиза в затвора като „платен от олигарси“ или „нацист“.

Г-н Гешев на 26.06.2020 г. в БНТ по „Панорама“:

„Не всички, които критикуват прокуратурата, са платени от олигарси. Някои искрено вярват, че държавното обвинение не си върши работата - те са като нацистите".

(bnt.bg/bg/a/prokuraturata-i-vlastite-glavniyat-prokuror-ivan-geshev-pred-panorama)

Стоф

Никаква пречиствателна станция няма около свлачището. Морето по цялата плажна ивица там е трудно достъпно, поради опасна камениста ивица в прибоя по цялото си протежение. Точно пред свлачището морското течение поддържа гъста супа от водорасли и... вероятно фекална маса от заустени отпадни води.

риболовец 5

  Със сигурност има някаква локална пречиствателна станция за 100-200 човека.

  Колко е ефективна е отделен въпрос.

  

 

  А  защо визуализацията се появи едва сега?

  

Стоф

Локална пр. ст., колкото да смели и вкара под налягане отпадъците от Св. Тома в морето. Това са те, бг пречиствателните ст. 

emo1971

Честно, не очаквах да е чак толкова скромно... това брегоукрепително съоръжение. Не ме разбирайте погрешно, но обикновено във Варна... подобни брегоукрепителни съоръжения изглеждат тъй (на места достига до 14 етажа. направо е... хмм... величествно с размера си... поне гледано откъм морето...)...

 

https://www.youtube.com/watch?v=buwJnG_aYFo

                                                                                                                                                                                         
 
 

 

emo1971

Защо вече, когато се даде линк към външен източник... той не може да бъде избран директно от форума, а адреса трябва да се копира и да се ползва друг прозорец? Ново напълно ненужно неудобство за участниците във форума. Не разбирам, ако наистина сме чак толкова нежелани, защо просто не ни го напишете в прав текст... вместо този постепен тормоз чрез дреболии, несъмнено целящ, окончателно да ни откаже от участие (вече ми е много трудно да се насиля... нещо да напиша тук).?!? 😢

Slava
снимка на Slava

11

Ср., 01/07/2020 - 14:44 (нов)

emo1971

 

Не го копирай, а като го маркираш, натисни десен бутон и избери "към https....", и ще се отвори в друг прозорец.

emo1971

Благодаря! 😌

 

sega_veteran

Славче, имаш зелена точка от мен.👍

Влез или се регистрирай за да коментираш