Медия без
политическа реклама

Подпорният строеж в Алепу тръгнал заради съседния 5-звезден курорт

От "ГБС Турс" показаха с картинки какъв противосвлачищен "вилидж" искат да направят

01 Юли 2020
Би Ти Ви

Участници в проекта "Алепу Вилидж", предизвикал вълна от протести и обществено възмущение, показаха картинки на бъдещия комплекс пред Би Ти Ви тази сутрин и дадоха някои разяснения за начинанието. В тази си част Шофьорският плаж ще бъде "разхубавен" с амфитеатрално разположени двуетажни вили, спускащи се до самия пясък, а гениалната идея да се направят ведно курортен ансамбъл и укрепване на свлачище е била "вдъхновена" от сериозни проблеми със съседния съществуващ комплекс на същия инвеститор - петзвездния "Свети Тома". Часове по-късно екипът, работещ по "Алепу Вилидж", съобщи на медиите, че е проектът вече си има и страница в интернет - www.alepuvillage.com

 

Както в. "Сега" предположи преди време, именно свлачищни процеси в района на "Свети Тома" са притеснили групата ГБС, която е в основата и на проекта за курортен комплекс "Алепу вилидж".

Свлачището започнало да подкопава пречиствателната станция на големия луксозен курорт, "кацнал" на ръба на скалите точно над морето, стана ясно от думите на Радослав Котларов, изпълнителен директор на "ГБС Турс". 
„Години наред ни носеше проблеми с това свлачище. Пътят се рушеше и ако не го бяхме укрепили, може би сега щеше да се търси вина кой и защо не е спрял свличането на земните маси“. През 2015 г. то до такава степен уголеми обема си, че започна да подкопава нашата пречиствателна станция и можеше да стане екокатастрофа, изтъкна  Котларов.  „Това свлачище заливаше един от най-хубавите плажове на Черноморието, на който сме концесионери от осем години. При вълнение правеше целия залив в кал“, добави той.

Според него вилиджът не е на първа, а е на втора линия на плажа. "Пред нашия имот има друг, който е общински", твърди шефът на "ГБС турс". На практика става дума за "улица", която вече е прокарана. Тя разделя оградата на строежа  от самия плаж, а после очевидно ще обслужва курорта.

На въпроса дали ще продължи строителството на Алепу, Радослав Котларов не даде категоричен отговор, каза че ще се изчака произнасянето на институциите.  В момента текат проверки от ДНСК и от проуратурата.  

Инж. Цветанка Павлова, също представител на "ГБС Турс", поясни, че подпорното съоъжение е първият етап от целия проект и си има издаден акт 16, а забраната на ДНСК за строителство засяга втория етап - курортния комплекс. Тя не даде смислен отговор защо след издаването на положително становище от екоинспекцията в Бургас проектът е претърпял промени, а не е поискана нова оценка.

„Разрешението от РИОСВ – Бургас, е за курортен комплекс. Инвестиционното намерение сме го внесли през 2016 г. Разрешението за строеж се издава от главният архитект на общината, но задължително се обявява в ДНСК и не е обжалвано", каза Павлова. 


"На Алепу има монолитна стоманобетонна конструкция, нейната функция е на противосвлачищно съоръжение, Кутийките, които се виждат на снимките, са празни пространства, които трябва да подпомогнат работата на стената отзад – да я укрепят допълнително, заяви Камен Славнин, който е работил по проекта за стоманобетонната конструкция с клетките, приличащи на хотелски стаи.  Край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има красив курортен комплекс с двуетажни постройки, обясни той. 

„Ако имаше обикновена само стена, тя щеше да е отделена от останалата сграда и тъй като пластът до нея е негоден, трябваше да бъде изгребан и заместен с подходящ материал. Щяхме да имаме много сложно и скъпо уплътнение, това решение с подпорната стена се оказа най-икономически ефективно“, каза още Славнин.

 

Докато защитниците на "Алепу Вилидж" говореха по Би Ти Ви, хора от различни краища на страната, събрали се да посрещнат слънцето на 1 юли, организираха и протест срещу застрояването. 

Хората се събраха на плаж" Дюни" и оттам се отправиха към нос Хумата в шествие под наслов „Джулай за природа“, което се спря на плажа под "подпорния курорт". "Искаме да заявим своята гражданска позиция срещу бетона на плажа", подчерта Кремена Ватева от организаторите. В шествието се включиха природолюбители от Бургас, Варна, Казанлък, Ботевград, съобщи БНР. 

"Искаме и занапред да има места, където да посрещаме изгрева и Джулай, заявиха хората и направиха жива верига под подпорната стена.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата