Медия без
политическа реклама

Съдът нареди да се узакони хотелът-подпорна стена на Алепу

22 Авг. 2023
е-бургас

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на служебния регионален министър Иван Шишков от 3 февруари т.г. за издаване на предварително съгласие за подпорната стена на плажа Алепу. Това съобщи "Капитал", като цитира съдебното решение, подписано на 15 юни.

С него регионалният министър се задължава да се произнесе наново по преписката с указанията на съда. Министерството ще трябва да плати и адвокатския хонорар от близо 4700 лв., платен от жалбоподателя по делото "Бриз 2000" ЕООД, собственик на имотите до плажа, върху които е предвидено строителство в свлачищни райони на обект: Курортен комплекс "Алепу - Бриз вилидж".

Решението на съдиите Георги Колев (председател на състава и докладчик), Севдалина Червенкова и Стефка Кемалова, е обжалвано пред петчленен състав на ВАС и заседанието по него е насрочено за ноември.

Бизнесменът Стоян Василев, който е актуален собственик на бетонното чудовище на Алепу, обяви, че не е уведомен по официален път, че строежът е незаконен и трябва да бъде съборен. А и не вярва, че ще се стигне до разрушаване.

През септември 2018 г. община Созопол издава разрешение за строеж в свлачищен район на два етапа - укрепителни дейности и след това курортен комплекс. По закон обаче строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони се разрешава след издаване на предварително съгласие от министъра на регионалното развитие и благоустройството. За целта трябват определени документи, един от които е разрешение за ползване на въведените в експлоатация геозащитни строежи, осигуряващи устойчивостта на територията.

През февруари т.г. тогавашният служебен министър Шишков е подписал отказ, като се е мотивирал, че представеното по преписката разрешение за укрепване на свлачището, издадено от началника на ДНСК, е нищожно. Министърът се позовава на прогласена от съда с влязло в сила решение, нищожност на предходен административен акт - Разрешение за строеж от 2018 г. на главния архитект на община Созопол за "Курортен комплекс "Алепу Вилидж" на два етапа, с мотив, че това води до нищожност и на следващото разрешение.

Според съда обаче, министърът няма правомощия да посочва дали даден административен акт е нищожен. Това може да каже само съдът, а няма данни разрешението да е обжалвано и да има влязло в сила решение, поради което съдът го приема за стабилен административен акт.

В мотивите си съдът изрично заявява, че в аргументите си за отказа министърът незаконосъобразно е приел, че укрепването на свлачище "Алепу Вилидж" е незаконен строеж, като се е позовавал на съдебните решения за прогласяване на нищожност на разрешението за строеж.

Бившият директор на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова е назначена за съветник на екоминистъра Юлиян Попов. Това официално потвърдиха пред "Сега" от ведомството, след като назначението предизвика брожения сред природозащитниците.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Алепу

Още по темата