Медия без
политическа реклама

Собственикът на Алепу вилидж разбрал от медии, че строежът е незаконен

Новият инвеститор не смята да събаря бетона, а ще вади ново разрешително

14 Февр. 2022
Бетонното чудовище на Алепу растеше години наред въпреки общестеното възмущение и съмненията за нарушения, които в крайна сметка съдът потвърди.
е-бургас
Бетонното чудовище на Алепу растеше години наред въпреки общестеното възмущение и съмненията за нарушения, които в крайна сметка съдът потвърди.

Бизнесменът Стоян Василев, който е актуален собственик на бетонното чудовище на Алепу, обяви, че не е уведомен по официален път, че строежът е незаконен и трябва да бъде съборен. А и не вярва, че ще се стигне до разрушаване. 

В края на миналата седмица се разбра, че Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е започнала процедура за премахването на ваканционния обект "Алепу Вилидж", след като Върховният административен съд обяви, че разрешителното за строеж е било издадено с нарушения и е „нищожно“. От печално известния "вилидж" трябва да остане само частта, която е направена за укрепване на ската. Години наред предишните инвеститори, свързани с "Главболгарстрой", твърдяха, че са започнали укрепване заради активирало се свлачище и че няма нищо лошо в плановете покрай това да се построи и курорт - за да си избият разходите по укрепването. На фона на силен обществен интерес към темата и на започнали съдебни спорове собствениците продадоха проекта "подпорна стена" в местността Алепу на Стоян Василев, дребен  местен предприемач. 

Бизнесменът обаче смята, че до събаряне няма да се стигне - решен е да кандидатства за ново разрешително.  

„Стартирането на процедурата не ни изненадва, изненадва ни това, че в медийното пространство се хвърля информация, за която ние като заинтересована страна не сме уведомени по надлежния ред. Към този етап нямаме никаква официална кореспонденция, в която да сме информирани. Нямаме нищо „черно на бяло“, с което да имаме някакви вменени задължения“, обясни Стоян Василев пред bTV. Той посочи, че има документи, в които много ясно е написано какво не трябва да се прави по изграденото противосвлачищно съоръжение.

Василев има намерение да стартира нова поцедура за узаконяване на строежа. За целта щял да изготви нови инвестиционни проекти и да кандидатства за строителна  виза.  "Докато не се изкажат експерти, всички интерпретации какво ще се бута на този етап са хипотеза. Убеден съм, че те ще потвърдят констатациите, че това съоръжение функционира правилно и за това, за което е планирано и изградено, а именно да спре свлачищните процеси“,  добави Василев. По-рано той изрази личното си мнение, че решението за събаряне на незаконния строеж е "изцяло популистко, в стил да се харесаме на хората". 

Ясно е, че процесът на премахване на недовършения курорт ще е труден и ще отнеме време, защото на брега на Шофьорския бряг в "къщичките за птици" (по думите на Бойко Борисов) е излят много бетон.  

Според Спас Узунов от Фондацията за биоразнообразие има да се извърви много дълъг път, но решението за премахването на незаконния строеж е добро начало. „Трябва да тръгнем към оценка и проектиране на възможностите какво може да се случи с това място, защото всички виждаме, че загубихме един емблематичен пейзаж на Черноморието“, коментира природозащитникът. 

Строителството на курортен комплекс в защитената местност Алепу e обявено окончателно за незаконно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Алепу

Още по темата