Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новото лице на Алепу вилидж смята да продължи бетонирането

Инвеститорът обича природата, но е твърдо решен да надстрои "подпорната стена"

28 Май 2021ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Строежът на Алепу - подпорна стена, къщички за гнездене на птици или основи на поредния курортно-жилищен комплекс на плажа? Въпросът е риторичен. А решението е в ръцете на Темида.

Стоян Василев, който неотдавна съобщи, че е купил проекта "Алепу вилидж", е твърдо решен да довърши бетонирането на плажа. Става дума за т.нар. "подпорна" стена -  печално известния скелет на Шофьорския плаж, където е планирано първо да се укрепи скатът срещу свличане, а после да се  постои цяло вилно селище - на самия бряг.

Драматичният бетонов сюжет "Алепу вилидж", станал известен и като "Подпорната стена", влиза в изненадващо развитие.  Вчера се появи странен анонс, че в скандалния проект за застрояване на красивия черноморски бряг с вилно селище влиза нов инвеститор.

Василев тази сутрин обясни, че подкрепя  да се забрани строителството в защитени зони, но Алепу било нещо различно. Той направи странния коментар, след като служебният екоминистър Асен Личев обяви, че започва процедура за обявяване на Алепу (едноименното блато с уникална растителност и редки животински видове е точно над строежа) и Карадере за защитени зони. Освен това Личев каза, че според него "подпорната стена" трябва да бъде съборена.

Новият собственик на скандалния проект днес настоя пред Нова тв, че изграденото вече не е хотел или друга сграда, а само подпорно противосвлачищно съоръжение. Същата "защитна линия" поддържаха и предишните инвеститори.  "Тези кутийки" в стената нямат необходимия стандарт за хотелски стаи. "Височината е 2,07 метра – не вярвам някой да е ходил в такъв хотел, където да пипне тавана с ръка", поясни Василев, но призна, че бетонните клетки са само първият, подпорният етап, а, както е известно има и втори, които предвижда строителство на цял курорт с улици, басейни и прочее.  Той подчерта, че  втори етап има, защото иначе никой няма да хвърли толкова пари само за укрепване на свлачище.  

Инвеститорът потвърди, че ще "търси начин" да довърши проекта. Той отрече да играе ролята на подставено лице и отказа да съобщи колко е платил на "Главболгарстрой",  за да придобие правата върху "подпорната стена"  - условията на сделката налагали конфиденциалност.

Години наред властите се опитваха да заметат проблема под черджето и да тушират  протестите на приророзащитници и граждани срещу поредното бетониране на морския бряг. В крайна сметка заради силния обществен натиск и "изровените" от еколози и медии документи прокуратурата провери и прати случая в съда. Според държавното обвинение стоителното разрешително е нищожно и дори има данни за фалшификации на подписи.  Делото е насрочено за 31 май. 

С казуса се занима и парламентарната комисия по ревизията на досегашното управление. Ексминистърката на регионалното развитие Петя Аврамова се измъкна от обяснения. Новата ресорна министърка Виолета Комитова освободи началника на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов, който така и не видя нарушения в строителството на Алепу.  Тя обаче изпрати Несторов с благодарности и го върна на старото му работно място - шеф на Дирекция "Благоустройство и геозащита" в МРРБ.

 

ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ

Пред БНР новият шеф на ДНСК Влади Калинов коментира, че още не се е запознал в детайли с документацията по случая и това ще се случи идната седмица. Новият екип в ДНСК не е готов и с решение за небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Калинов бе категоричен, че Върховният административен съд е отменил решението за спиране на строежа заради отклонения с аргумента, че отклоненията са отстранени. Остава да виси въпросът изобщо законен ли е този строеж и има ли валидно разрешение за строеж, по който досега ДНСК не се е произнасял.

"По тази тема имаме коренно различни мнения, изразени от едни от най-добрите юристи. Едните казват едно, другите - друго. Истината е, че при промените в ЗУТ през 2017 е заложена бомба и сега всеки си тълкува текстовете както иска", коментира Калинов. С тази законова поправка, придобила известност като поправката "Артекс", валидността на строителните разрешения на обекти, първа категория, бе удължена на 10 г., като законът не предвиди изричен ред как да се прилагат текстовете към заварени случаи.

Ключови думи:

Алепу, Стоян Василев

Още по темата