Quantcast

Медия без
политическа реклама

Олиото поскъпна с над 70%

Има прогноза, че производството ще намалее, което ще доведе до нов скок

28 Март 2021
Илияна Кирилова
Засега се произвежда достатъчно количество олио, но на висока цена.

Цената на олиото за шест месеца се е покачила с повече от 70% в България. Причината са икономическите последствия от коноравирусната пандемия и капризите на климата. Скокът в нашите магазини бе предшестван от поскъпване на слънчогледа на световните борси. Заради високата цена на суровината се предвижда ограничаване на производството, а това би довело до още по-висока цена на олиото в мрежата на дребно, прогнозират експерти.

"През седмица-две се променя цената. В момента е 3.50 лв.", описа пред БНТ ситуацията магазинерът от Съединение Маргарита Лапкова.

На борсата слънчогледът вече струва двойно повече в сравнение с миналата есен. "След като прибраха реколтата, котировките тръгнаха някъде между 550-600 лв. за тон без ДДС", коментира доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от Тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма. "Къде заради нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове... -  повечето производители още в периода преди Нова година са продали слънчогледа", коментира селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

А търсенето расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Ключови думи:

олио, цена

Още по темата