Медия без
политическа реклама

И складовете на заводите за олио се оказаха препълнени

Няма основание за недостиг на суровина и вдигане на цените, смята земеделският министър

24 Авг. 2023
Земеделският министър Кирил Вътев прие днес производители и преработвателни на слънчоглед, за да потуши напрежението между тях

Няма никакви основания за недостиг на слънчогледово масло за вътрешен пазар и за покачване цената на олиото. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с производители и преработватели на слънчоглед, се казва в прессъобщение на аграрното министерство.

Напрежението между производители и преработватели на слънчоглед у нас се засилва. Днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите изненадващо обявиха, че слънчогледът не е борсова стока, затова не може да се търси при него пазарна цена.

В същото време на брифинг след срещата министър Вътев съобщи пред журналисти, че страната ни е направила заявка пред Европейската комисия забраната за безмитен внос на украински слънчоглед да продължи да действа до края на годината. Решението на Брюксел се очаква до 15 септември, когато изтича ветото.

Точно срещу това удължаване на забраната се обявиха производителите на олио. Тези дни те предупредиха, че заради липсата на суровина на пазарни цени ще бъдат принудени да спрат маслобойните. Преработвателите твърдят още, че земеделските производители се въздържат в момента да продават залежалия от миналата година слънчоглед в очакване на повишение на цената му след 15 септември.

След днешната среща в земеделското министерство стана ясно, че и складовете на заводите за олио са пълни с нереализирана продукция. "В момента се оказва, че има прекалено много олио в складовете на преработвателите и те нямат възможност да изкупуват наличния слънчоглед", каза министър Кирил Вътев.

Заводите за олио са пред затваряне заради забраната за внос на евтин украински слънчоглед и липсата на суровина на пазарни цени. Това алармираха от сдружението на производителите на растителни масла и се оплакаха, че земеделското министерство отказва диалог с тях.

Той призна, че двучасовата среща не е довела до съществени решения в спора между производители и преработватели и диалогът ще се поднови след 15 септември, когато стане ясно дали Еврокомисията ще удължи забраната за внос на евтиния украински слънчоглед.

България е настояла пред Брюксел до края на годината да се въведе забрана за внос от Украйна и на две нови стоки - нерафинирано олио и сухо мляко. В същото време няма да оспорваме вдигането на ветото върху вноса на украинската пшеница, царевица и рапица.

„Петорката Полша, Румъния, Словакия, Унгария и нашата страна вече сме направили доста срещи. Всяка държава има различни интереси. България иска да няма в складовете залежали слънчогледови семена заради по-евтиния внос от Украйна. Затова искаме да се удължи забраната за внос на слънчоглед и нерафинирано слънчогледово масло“, каза аграрният министър. По думите му забраната трябва да обхване и сухото мляко, при което има голям дъмпинг от Украйна.

След срещата доволни изглеждаха само зърнопроизводителите. "Олио има и слънчоглед има. Български са и с добро качество", коментираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). „Единствената цел на земеделците е да успеем да реализираме слънчогледа си навреме, а с подобен безмитен внос ще се повтори блокирания пазар от миналата година", каза Илия Проданов, председател на НАЗ. Той отново обясни, как през последните 3 месеца са успели да продадат 600 хил. т от миналогодишната реколта, но на цени с 40% под себестойността им. „Миналата година разходите за производство достигнаха 1000 лв. на тон, докато това лято ние продавахме между 700 и 750 лв.”, посочи Проданов. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?