Медия без
политическа реклама

Напрежението между производители и преработватели на слънчоглед расте

Слъчогледът не е борсова стока, да търсим пазарна цена е хипотетично, обявиха зърнопроизводителите

23 Авг. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Напрежението между производители и преработватели на слънчоглед у нас се засилва. Днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите изненадващо обявиха, че слънчогледът не е борсова стока, затова не може да се търси при него пазарна цена.

Така на практика зърнопроизводителите отговориха на предупрежденията на производителите на олио, че заводите им са пред спиране заради липсата на суровина, която да се предлага на пазарни цени. Производителите на олио се оплакаха във вторник, че българските земеделци отказват да продават слънчогледа на цени, които се определят от международния пазар в момента, а в същото време е забранен вносът на евтин украински слънчоглед. Затова те апелират ветото да се вдигне от 15 септември, както е планирано от Еврокомисията, и България да не настоява то да бъде удължено.

Заводите за олио са пред затваряне заради забраната за внос на евтин украински слънчоглед и липсата на суровина на пазарни цени. Това алармираха от сдружението на производителите на растителни масла и се оплакаха, че земеделското министерство отказва диалог с тях.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче са категорично против премахването на забраната за украинския внос. Земеделците за пореден път настояха маслобойните да изкупят първо техния слънчоглед, а след това да мислят за внос. Каква е цената, която предлагат те на нашите заводи за олио, не става ясно, но от вчерашната жалба на производителите на олио се разбра, че продажбите в момента са замразени в очакване на повишение на цените на слънчогледа.

По борсите в Европа в момента сделки със слънчоглед се реализират на цени около 400 евро за тон. По данни на Софийска стокова борса преди седмица слънчоглед е предлаган на цени от 750 до 810 лв. за тон.

В същото време от Националната асоциация на зърнопроизводителите продължават да обясняват как имат залежали близо 700 хил. тона от старата реколта, чиято себестойност е около 1000 лв. на тон.

"Новата реколта по изчисления на НАЗ ще бъде с доста по-висока цена, защото добивът е много нисък", предупреди Илия Проданов, председател на НАЗ. "Слънчогледът не е борсова стока, затова и пазарната цена при него е изключително хипотетично понятие", обясни още той.

Проданов определи като заблуждаваща и информацията за огромния капацитет на заводите за олио у нас. Във вторник производителите на олио посочиха, че разполагат с мощности за преработка на 3.5 млн. тона слънчоглед годишно и този капацитет не може да бъде запълнен с българска суровина затова се налага внос. "Посоченият капацитет от 3.5 млн. тона никога не е постиган досега, независимо дали е имало внос на слънчоглед от Украйна или не", каза Проданов.

"В момента около 600 000 – 700 000 тона слънчоглед от миналогодишната реколта все още не е продаден. Към това количество като се прибави и очакваната нова реколта от 2.2 млн. тона - около 3 млн. тона слънчоглед ще бъдат на разположение на преработвателите. Дори да се наложи внос, той ще бъде много късно и то преди другото лято", пресмята зърнопроизводителят. 

Според него ще бъде "жив популизъм", ако се разреши след 15 септември вносът на украински слънчоглед. "Ние просто ще бъдем заринати с украински слънчоглед. През тази година всички усилия на земеделските производители в Украйна са насочени именно към слънчогледа, понеже е с най-ниска себестойността на декар - там очакват близо 14 млн. тона продукция“, твърди Проданов. И на свой ред прогнозира огромен брой фалити на зърнопроизводители.

Припомняме, че миналата година украинският слънчоглед бе изкупен от българските преработвателни заводи на цени около 300 евро за тон. Това драстично свали цената на олиото до около 3-4 лв. за литър, като преди това в търговската мрежа за някои марки тя достигна 6-7 лева.

Зърнопроизводителите за пореден път призоваха, че "трябва да им се даде шанс да продават, за да се запази българското производство". Не става ясно обаче какво конкректно искат - държавата да им изкупи залежалия слънчоглед, след като не могат да го изнесат на печалба,  или да ги субсидира допълнително за загубата, която ще претърпят, ако го продадат на нашите маслобойни на сегашните по-ниски цени.

СПЕШНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ И СРЕЩА С МИНИСТЪРА

Междвременно от пресслужбата на Министерски съвет съобщиха, че на днешното правителствено заседание е взето решение за спешна финансова помощ за земеделски стопани,  отглеждащи слънчоглед. А от земеделското министерство съобщиха, че в четвъртък,  24 август, министър Кирил Вътев ще проведе среща с производители и преработватели на слънчоглед в Министерство на земеделието и храните.

Каква е конкретната сума, която ще получат производителите на слънчоглед, не се посочва в прессъобщението на МС. В него се съобщава само, че са одобрени "166,82 млн. лв. за пазарни мерки в секторите на пчеларството и лозаро-винарството, както и за „Училищен плод“, „Училищно мляко“ и спешна финансова помощ за земеделски стопани отглеждащи слънчоглед". 

Вероятно това е финансовата помощ от 16 млн. евро, отпусната от Брюксел като компенсация за безмитния внос на украинското зърно. 22 август бе крайната дата, до която производителите на слънчоглед можеха да кандидатстват за помощта. Очаква се тя да бъде предоставена през септември.

Всички стопани, които са имали площи от слънчоглед през миналата година, могат да кандидатстват до 22 август, а па

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?