Медия без
политическа реклама

Рекетът на зърнопроизводителите ще доведе до фалит на заводи

18 Окт. 2023

Забраната за внос на украински слънчоглед не реши нито един проблем на зърнопроизводителите. Продажби на български слънчоглед няма. Големите производители задържат продукцията си в очакване на по-високи цени и ситуацията с липса на суровина за преработвателите не се е променила вече седми месец.

Това коментира в предаването (О)позиция Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти по повод договореното от протестиращите зърнопроизводители споразумение с правителството забраната за внос на слънчоглед от Украйна да продължи до края на ноември с идеята заводите за олио първо да изкупят българския слънчоглед.

Складовете на българските производители на слънчоглед са пълни след прибиране на реколтата, но само по-малки производители, които нямат места за съхранение, са принудени да продават количества, които не може да задоволят нашите преработватели, поясни Янев.

Според него е много рисково за втора поредна година зърнопроизводителите да задържат продукцията си в очакване на по-високи цени. 

Международните цени са около 700-720 лв. за тон при това за слънчоглед с висока масленост, а тази година заради неблагоприятните климатични условия качеството и добивите са по-ниски, каза Янев. Заради лошата реколта българските производители се оплакват от по-висока себестойност на продукцията в сравнение с миналата година, когато оферираха цени около 1000 лева за тон.

"За съжаление пазарът не дава тези цени. Нито един преработвател не би дал надпазарна цена, защото след това произведеното олио ще бъде продадено на загуба. А 90% от българското производство на олио е за износ, затова сме силно зависими от цените на световните пазари. Нито зърнопроизводителите, нито държавата желаят да разберат това",  коментира Янев.

Още във видеото:

- С каква суровина работят заводите за олио в момента и колко от тях са застрашени от спиране

- Може ли преработвателите да изкарат до края на ноември, когато вносът от Украйна ще се отпуши

- Има ли опасност вътрешният пазар да остане без олио

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата