Медия без
политическа реклама

Новите шефове на енергетиката вече виждат газови излишъци и ниски цени

Министър Росен Христов призна, че България може да се справи и без "Газпром" и дори да стане износител

21 Септ. 2022
Паникьорското говорене, което трябваше да убеди българите колко са незаобиколими доставките от "Газпром", остана в миналото. Росен Христов и Деница Златева вече обясняват, че усилено работят за диверсификация и че мисията е напълно възможна.
Паникьорското говорене, което трябваше да убеди българите колко са незаобиколими доставките от "Газпром", остана в миналото. Росен Христов и Деница Златева вече обясняват, че усилено работят за диверсификация и че мисията е напълно възможна.

Новите ръководители на българската енергетика изглежда преживяват някакъв катарзис.

Служебният министър Росен Христов, който в първите си дни във властта говореше за газова криза, хаос и кошмарна зима, ако не се сдобрим с "Газпром", вече е убеден, че газ има предостатъчно и благодарение на доставките на втечнен природен газ България дори може да се превърне в износител за други страни.

Директорката на "Булгаргаз" Деница Златева също се е настроила оптимистично и днес  подобри прогнозата си за цената за октомври. "Очакваме газът да струва под 240 лева", каза тя пред бТВ. В началото на септември, когато "Булгаргаз" обяви 30% намаление, цената беше 247 лв. за мегаватчас, а ето че се очертава още по-сериозно намаление.   

"Има голям интерес към търговете за втечнен газ", каза още Златева. "Случвало ни се е да ни дават оферти и пред сградата с офиса ни. Това не се прави така, трябва да се спазват конкретни процедури", обясни тя. Вчера Златева и ресорният министър се похвалиха, че "Булгаргаз" пуска търгове за втечнен природен газ, с които "започва реалната диверсификация в системата при максимална конкурентност, пълна прозрачност и търсене на най-добри цени. Това е голяма стъпка напред, благодарение на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а „Булгаргаз“ може да се утвърди като регионален доставчик", коментира министър Христов. 

Стартиращите процедури са с различни времеви хоризонти - за доставки за двата последни месеца на тази година,  за  цялата 2023 г. и за 10- годишен период (2024-2034 г.). Състезанието за 10-годишните доставки ще тече 6 месеца и решението ще бъде взето от следващо правителство, подчерта Деница Златева. Тя обясни, че процедурата има три етапа: подбор на кандидати, които ще бъдат допуснати до подаване на оферти (те трябва да имат ясна собственост и да са с добра репутация); подаване на оферти; класиране на базата на  внесените тръжни документи. Последната дума ще има КЕВР - енергийният регулатор по закон утвърждава дългосрочните договори. 

"С дългосрочния търг даваме добър старт на следващото правителство за постигане на стратегическата цел за диверсификация на доставките. Истинската диверсификация ще даде възможност за осигуряване на количества газ, които възлизат на 130-150% от нуждите ни", изтъкна Росен Христов. Разчитаме на пускането на строящия се газов терминал в Александруполис през 2024 г.  Успоредно се водят преговори за увеличаване на доставките по договора с Азербайджан. Провеждат разговори и за осигуряване на допълнителни слотове на терминали в Турция за 2023 г., готви се и участие на България в годишния търг за 2023 г. за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса, отчете министърът на енергетиката.

И той, и Деница Златева, признаха, че опитите за контакти с "Газпром" не дават никакъв резултат. "Булгаргаз" всеки ден изпраща заявки за количествата, както е по дългосрочния договор, но от руския доставчик неизменно връщат отговор за нула доставки", каза изпълнителният директор на предприятието. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата