Медия без
политическа реклама

НАП спря от износ 300 000 тона зърно с неясен произход

От зърнобазата край Бургас обявиха действията на проверяващите за неправомерни

18 Март 2022Обновена

Инспектори от „Фискален контрол“ на НАП разкриха над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в бургаското с.Камено, съобщиха от агенцията. 

Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите, заявиха от НАП.

Проверката е част от започналата в началото на март кампания на НАП и други контролни органи по спазването на всички законови изисквания за доставките и търговията със зърно и основни храни като олио, брашно, захар и др., чиито цени рязко поскъпнаха. Наред с това правителството обяви, че ще изкупи 1.1 млн. тона зърно, за да се гарантира, че ще има достатъчно запаси до реколта 2023 г.  От своя страна зърнопроизводители и търговци на едро се оплакаха, че държавата възпрепятства износа.

Зърнената база е на завод "Севан" в село Свобода, община Камено, това е най-големият износител на зърно в страната, съобщи по-късно днес БНР. 

"Тъй като действията на служителите на НАП са били възпрепятствани и не им е оказано нужното съдействие, са наложени и обезпечителни мерки. Базата ще бъде затворена и в събота",  уточни говорителят на НАП в Бургас Христо Узунов.

Пред БНР юристът на завода Александър Кръстанов, разказа, че 50 камиона със зърно, приготвени за износ, са блокирани от полиция и служители на НАП. Рано тази сутрин е извършена инвентаризация на завода, след което 7 полицейски коли са блокирали входа му. Според Кръстанов проверяващите не представили писмено разпореждане или заповед, защо се спира износът на зърното.

Ръководството на зърнобазата ще изпрати сигнал до прокуратурата и премиера Кирил Петков за неправомерни действия на контролните органи.

„Служителите от звеното за фискален контрол осъществяват непрекъснато наблюдение и анализ на доставките и търговията със зърно, олио и други хранителни продукти. Търговците и производителите трябва да са наясно, че ние имаме информация и няма да допуснем заобикаляне на данъчните изисквания. Благодаря на колегите за ежедневните усилия и добре свършената работа“, коментира акцията изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Ключови думи:

НАП, зърно, проверки

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?