facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП смекчава изискванията за отчитане на продажбите

Някои от разпоредбите на Наредба 18 може да влязат по-рано от пролетта на 2021 г.
2 260
 Илияна Кирилова

Работата по промените в оспорваната Наредба 18 за отчитане на продажбите в търговските обекти е подновена, след като в последните три месеца кризата с коронавируса замрази разговорите между бизнеса и Националната агенция за приходите. 

Сега НАП е готова с проект на промени, които отразяват около 2/3 от дадените общо 105 предложения на бизнеса, стана ясно на работна среща между министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с различни браншови организации преди дни. Тези промени ще бъдат допълнително дискутирани с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане, посочиха от приходното ведомство.

Заради оспорване от бизнеса разпоредбите на Наредба 18, свързани със софтуерите за управление на продажбите, бяха на няколко пъти отлагани през последните две години. Последно те трябваше да влязат в сила през юли, но сред срещата си с ресторантьорите премиерът Бойко Борисов, съобщи че нормативният акт ще бъда отложен за март 2021 г. 

Финансовият министър Владислав Горанов обаче е призовал представителите на бизнеса промените, по които вече има консенсус, да влязат в сила максимално бързо, вместо да се чака пролетта на следващата година, посочиха присъствали на работната среща. Кои са тези теми, тепърва ще стане ясно, след публикуването на проектопромените за обществено обсъждане. 

По време на работната среща се е разбрало, че НАП е склонила да не разглежда програмите за фактуриране като част от софтуера за управление на продажбите в търговските обекти, т.нар. СУПТО. Прецизирана е и дефиницията за СУПТО, така че да няма неясни и противоречащи си моменти, които до момента пречеха на програмистите да изпълнят изискванията на наредбата. Ясно се посочва също така кой момент се смята за начало на продажбата – друг неясен момент. Регламентиран е крайният момент за издаване на фискален бон. Предлага се облекчаване на реквизитите на фискалните бонове.

Направени са и промени, които отчитат спецификата при продажба на медиински и туристически услуги. Предлага се и продължаване на срока за блокиране на фискалните устройства – от 24 до 72 часа, включително за системите, които обслужват продажбите на горива. До тази промяна се стигна, след като в началото на годината проблем с връзката с НАП за малко не блокира за дни работата на няколко търговски вериги в страната.

Промени ще има и по отношение на работата в тестови режим и много други, посочват от НАП.

Заедно с обсъжданията на промените, ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.

„Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“, каза зам.-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

„Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочи финансовият министър Владислав Горанов и призова диалогът да продължи.

През тази седмица разговорите ще продължат, като акцентът ще е върху работата на електронните магазини. Заради неяснотите при отчитането на онлайн продажбите много е-търговци преминаха към работа само с банкови преводи или пощенски запис и куриер, което доведе до оскъпяване на услугата и неудобство за потребителите.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

50 млн. евро, инвестирани в софтуери за продажби, отиват на вятъра

17.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

3474 8
Бизнесът произведе 194.5 млрд. лв. - 12% ръст за година

07.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

3661 71
Финансовото министерство даде заден за наредбата за касовите апарати

31.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

4964 10

Коментари

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

„Целта не е да тормозим бизнеса.....“, посочи финансовият министър Владислав Горанов....

Напротив, напротив!Точно това е целта.Тия лакърдии бузестия бездомник може да ги разправя само на електората си.Целта е дребният бизнес не само да бъде тормозен, но и унищожен.В услуга на добрите, правилни  ''бизнесмени''.Справка-свалянето на ДДС за хотелиерите-сюрмаси.

Влез или се регистрирай за да коментираш