Медия без
политическа реклама

В началото на 2023 г. на лихвите по кредитите рязко ще скочат

БНБ прогнозира и ръст на лихвите по депозитите

15 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират от БНБ. Прогнозата е част от икономическия анализ, изготвян от Централната банка, представен от БНР.

Най-сериозното увеличение на лихвените равнища ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година и първата половина на следващата, смятат експертите на банката.

Прогнозата им идва въз основа на започналото затягане на монетарната политика от страна на Европейската централна банка. От БНБ припомнят, че текущите лихви са много ниски в исторически план.

От втората половина на 2023 г. лихвените проценти по депозитите и кредитите ще се стабилизират на достигнатите по-високи равнища в съответствие с пазарните очаквания за динамиката на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, допълват от БНБ.

Догодина се очаква забавяне на растежа на кредитите за домакинствата и нефинансовите предприятия, като условие за това са повишаващите се лихви и по-ниската спрямо настоящите нива на инфлацията. Тенденцията може да бъде обърната през 2024-та година.

През целия прогнозиран период ще продължи увеличаването на депозитите, което ще е подкрепено от по-високите лихви по тях и очакваното покачване на заплатите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БНБ, кредити, депозити, лихва