Quantcast
Министър Караниколов: Бих се учудил, ако ОАЕ ни дадат дренки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министър Караниколов: Бих се учудил, ако ОАЕ ни дадат дренки

3 235
Министър Караниколов трябваше да бъде поставен в карантина заради разходката си до ОАЕ

"Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Проверете какво произвеждат в Дубай. Бих се учудил, ако производител на фурми ни продаде дренки".Така коментира министърът на икономиката Емил Караниколов сделката, при която България трябваше да получи медицински консумативи от ОАЕ срещу български храни, но се оказа, че голямата част от пратката са фурми.

Доставката на тонове фурми от Обединените арабски емирства, представени невярно като медицински консумативи, звучи като виц. Разследване на "Биволъ" показа, че медицинските стоки са само 3 тона, а останалото количество са фурми, предадени на Българския червен кръст.

Новината за сделката бе обявена с апломб на 13 април. Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че по инициатива на две български фирми - "Интръст" и "Градус", е била извършена замяна на 32 тона храни за ОАЕ срещу 15 тона медицински консумативи. Той изтъкна, че количеството консумативи е много сериозно, тъй като включва предпазни средства, маски, ръкавици и костюми, а всички разходи по бартера са били платени от частните фирми. 

Със сходно прессъобщение и видеокадри от предаването на товарите с личното участие на министъра на икономиката Емил Караниколов минути по-късно излезе и правителствената пресслужба. В прессъобщението имената на фирмите бяха спестени, но се отбелязваше, че доставката се организира от българското министерство на земеделието. Никъде не се споменава за фурми, още по-малко в такива впечатляващи количества.

Разкритието на "Биволъ" ни най-малко не смути министъра на икономиката Емил Караниколов, който обясни, че фурмите всъщност са питателна храна и ще бъдат раздадени на социалните домове. По-скандално в случая е впрягането на цялата държавна машина около частна акция на две фирми, при това съвсем неслучайни. "Интръст" е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, а "Градус" е основана от Иван и Лука Ангелови. "Биволъ" откри връзка между Иван Ангелов и земеделската министърка Десислава Танева - през 1998 г. двамата са били в управата на "Екарисаж-Тенево". Така логично възниква въпросът какви цели са преследвали двете дружества със сделката и защо са мобилизирани две министерства - на земеделието и икономиката, с мощна пиар подкрепа от кабинета, да им помагат. Залогът явно е бил голям, защото заради безсмислената разходка до Абу Даби министър Караниколов трябваше да остане в 14-дневна карантина заради коронавируса. 
Пред БТВ министърът се опита да обясни странната си разходка до ОАЕ така: "Нека ви разкажа историята - преди две години България и ОАЕ започнаха отношения, каквито досега не сме имали. Основен предмет на нашия стокообмен е наши храни да стигнат на техния пазар, както и реципрочно - техни на нашия. Това, което се случи, е, че две наши фирми и техни фирми си предоставиха стоки, а моята работа беше да се срещна с колегата и да обсъдим епидемията от коронавируса и да дадем ясен знак, че дори този вирус няма да спре този стокообмен."

Караниколов даже обясни, че първоначалната идея на бартера не е включвала въобще медицински консумативи. Но когато в ОАЕ разбрали, че изпитваме недостиг на такива изделия, решили да помогнат. “И хората най-благородно закупиха консумативи и ни ги дариха. Призовавам медиите да проверят дали ще стигнат до хората, които се нуждаят.", каза той.

Още

Скандалите около Нинова повдигнаха завесата на бизнес за милиарди
Бандити в МВР - колко мило, колко родно
"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3698