Quantcast
Властта панически организира акции в своя защита | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Властта панически организира акции в своя защита

Спортни федерации и други организации се кълнат във вярност на управляващите
Обновена
20 070
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На фона на задълбочаващи се протести срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев, последните два дни продължават да валят декларации, писма, съобщения, петиции и пр. в тяхна подкрепа и се кълнат в лоялност. Документите са писани като под индиго и под команда свише, а началото на акцията тръгна от прокурорските трудови колективи, които защитиха началника си Гешев и заклеймиха президента Румен Радев. Но не само обвинители се кълнят във вярност на Гешев, а подкрепа му дадоха и други служители в държавното обвинение - общи работници и чистачки.

Явно властта видя, че няма да успее с познатата тактика за организиране на свои контрапротести, както стана в първия ден на демонстрациите, които бяха окървавени от полицията, и дали заради страх или заради други организационни неразбории, бързо се отказа. Сега тя предприе друго -  да организира различни спортни федерации, други формации, трудови колективи и пр., които да афишират подкрепа. Както и да прибягва до обвинения за платени протестъри срещу управляващите, подплатени с изпращане на групи агресивни момчета, които трябва да омърсят и да всеят напрежение в мирните демонстрации на гражданите.

Българската федерация по волейбол (БФВ) бе една от първите, които изразиха "пълна подкрепа" към правителството. В текста, качен на сайта на федерацията, се посочват серията значими домакинства на България, най-престижните от които бяха световното първенство за мъже през 2018 г., както и Евроволей 2015 - и двете съвместно с Италия. "Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата на г-н Бойко Борисов и неговия екип", твърдят от организацията. И разбира се изказват благодарност на кабинета "и за инвестициите, които се правят в спортна инфраструктура. Без добра спортна база домакинствата на тези форуми нямаше да бъдат възможни. Залите са ни нужни, за да могат децата ни да практикуват любимия си спорт и да растат здрави. Сигурни сме, че нашето добро сътрудничество ще продължи и в бъдеще", се казва още в позицията.

Тя е съпътствана и от снимки на Борисов и министъра на спорта Красен Кралев, който е в много близки отношения с новия президент на федерацията Любомир Ганев.

"Благодарни сме за подкрепата и загрижеността към спорта джудо в от страна на българското правителство и затова днес заявяваме нашата подкрепа за кабинета на г-н Бойко Борисов", се казва и в позиция на федерацията по джудо, оповестена днес. "Както знаете България ще бъде домакин на Европейско първенство по джудо за мъже и жени, което ще се проведе през месец април 2022 г., а през февруари тази година имахме удоволствието да организираме Европейската отворена купа за 2020 година, която е с ранг на Олимпийска квалификация", се казва в декларацията. Според председателите на федерацията, домакинствата "бяха спечелени с огромното съдействие от страна на българското правителство".

Оттам припомнят, че правителството е отпуснало допълнителни средства по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 2 300 000 лв. за организирането на шампионатите.

Появиха се и информации, че правителството дори е поискало работодателски организации и синдикати да го подкрепят и да го заявят открито.

По-късно към подкрепата на Борисов и управлението му се включиха и Калин Сърменов, актьор, директор на Сатиричния театър, Христо Мутафчиев, актьор, председател на Съюза на артистите, Евгени Будинов, актьор и депутат от ГЕРБ, писателят Христо Стоянов, актьорът Антон Радичев, издателят Юлий Москов, друг актьор - Николай Урумов и певецът Благовест Аргиров. Ето какво написаха те:

"България отново е разделена.

В разгара на тежка пандемия, пред прага на икономическа криза, точно когато сме приети в чакалнята на еврозоната, когато повече отвсякога имаме нужда да бъдем заедно, за да сме силни - и в радостта, и в болката, и в грижата за тежкото "утре"...

Как ще живеем по този начин? С тази омраза? В тази непримирима братоубийствена вражда? С тези давещи се от злоба лица на наши сънародници - братя по кръв, по горест, по съдба?

Защо преходните котерийни страсти на политиката успяха да ни разделят, както не бяхме разделени и на 10 ноември 1989? Защо поставяме на карта демократичните ценности, които изповядваме? Защо искаме доброволно да съсипем общо-взето подредената ни и спокойна държава?

Сега най-важното е разумът да надделее над безумието. Още по-важно е мислещите, нормални и отрудени българи да застанат на страната на закона и да усетят, че в държавата има закони.

Властта се взима на избори, не на улицата.

Никой, дори и президентът на републиката, няма право да зове за метежи и бунтове, да нарича една част от народа „мутри“ и да я противопоставя на друга.

Никой, дори и президентът на републиката, няма право да се намесва в работата на независимата съдебна система и да кадрува, искайки оставката на главния прокурор.

И то точно в момента, когато главният прокурор води тежка война с ключови участници в разбойническото ограбване на българския национален продукт.

Демокрацията е в опасност, в опасност и под въпрос е европейският път на България.

Нека бдим, нека бъдем особено внимателни, нека се опълчим на лицемерния популизъм, нека не връщаме часовника на времето 30 години назад".

Още

"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3697
Граждани поискаха достойна подкрепа за украинските бежанци

07.06.2022

4963
Йончева поиска Европол да се включи в борбата с корупцията у нас

02.02.2021

2808