Quantcast
Министър Аврамова получава чек за нови договори за над 2 млрд. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министър Аврамова получава чек за нови договори за над 2 млрд. лв.

Правителството за втори път тази година ще завиши дефицита, за да даде още пари за пътища и магистрали
2 283
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Правителството смята да изхарчи допълнителни 840 млн. лв. до края на годината за пътища и магистрали на фона на прогнозирано неизпълнение на приходите от близо 900 млн. лв. Освен това то дава карт бланш на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова да подписва договори за над 2 млрд. лв., които ще бъдат плащани от следващия кабинет.

Това става ясно от проекта за втората поредна актуализация на бюджета за тази година. Той е промушен в преходните и заключителните разпоредби на пуликувания законопроект за държавния бюджет за 2021 г.

Както вече е известно правителството има намерение да вдигне още повече дефицита за тази година и от планираните към момента 3.5 млрд. лв. той да скочи до 5.2 млрд. лв.

Очакваното неизпълнение на приходната част на тазгодишния бюджет се дължи основно на неданъчните постъпления. COVID-пандемията отлага плащането на първоначалното концесионно възнаграждение от "Летище София" в размер на 660 млн. лв. Няма да постъпят в пълен размер и очакваните приходи от тол-такси. За цялата година се очаква те да са едва под 25% от планираните 450 млн. лв. Донякъде този недостиг ще бъде компенсиран от преизпълнение на винетните такси с 89 млн. лв. 

В същото време кабинетът се кани да похарчи над 841 млн. лв. повече за пътища и магистрали. Например нови 367 млн. се планират за текущ ремонт на пътища, а други 107 млн. лв. за авансови плащания за изграждане на магистрала "Струма", въпреки, че за нея беше съобщено, че е вропейско финансиране. Още 114.3 млн. лв. допълнителни харчове са отделени за разплащане на вече извършени ремонти по "Струма", "Тракия", "Хемус" и "Люлин", а 90 млн. лв. по стартирал неотложен ремонт на „Тракия“.

Освен това за неотложни дейности по укрепване на свлачища ще се отпуснат нови 49,5 млн. лв., а за извършени дейност по „Калотина-Софийски околовръстен път“ – 30 млн. лв. 

Заедно с това таванът на ангажиментите за нови разходи, които регионалното министерство може да поеме през тази година, се завишават от 425 млн. лв. на 2.12 млрд. лв. Не е обяснено защо се налага този таван да се завишава с подобна огромна сума.

"Тези ангажименти за плащания може да се илюстрират с прословутото обяснение на първия кабинет „Борисов“ за тежкото наследство от предходното правителство, което е оставило скрити договори по чекмеджета", коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него нещо подобно може да се твърди и в момента – подписват се договори, поемат се ангажименти, а как ще се изпълняват – да му мисли следващото правителство.
 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НС окончателно прие 40 лв. месечна добавка за дете в бедните семейства

25.11.2020

Обновена

1771 11
Борисов забрани недостига на линейки, лекарства и легла

11.11.2020

Обновена

4560 26
До края на годината кабинетът ще харчи по 5.7 млрд. лв. на месец

22.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

929 8

Коментари

Льо Клер

как ще се изпълняват – да му мисли следващото правителство.

 

Нека да не е герберско, пък ще се оправи! 😄

AliBabah

подписват се договори, поемат се ангажименти, а как ще се изпълняват – да му мисли следващото правителство.

Просто е - подписват се многомилионни договори с правилните фирми и ако се случи Боко 4, то просто строителство няма да има и милиардите няма откъде да се търсят. Ако правителството е друго, правилните фирми се активизират и почват да си искат милионите. Следва искане за заем и Боко цъфва между магнолиите да опява как се затрива държавата.

Да не би обещаните в края на 2019 г. 2 млрд за Хемус да са използвани? Договорът си отлежава и чака по-добри времена.

Антоан Савов

Знаят, че няма да управляват и подписват чекове без покритие. След мен и потоп!

Послушко

При строежа на магистрали е най-отработена схемата за усвояване (в превод - крадене на бюрократичен език) и обемите са в стотици милиони и милиарди. Затова непрекъснато се раздават нови парии и се бърза в разпределянето им. Всички останали разхпди са второстепенни за управляващите. Усвояване му е майката.

Sine_metu

Нема да се оплаквате.

Като ви говоря за двукамарен парламент с колективна висша власт - горна камара по единна национална персонална листа, тоест максимално независима от партии, райони, райончета, купуване на гласчета и всички други екстри, викате „Бегай бе! Видел си, че е така в 95% от света и реши да ни калесваш и нас. Бъл-га-ри! Ю-на-ци! И да паднем, и да бием, пак сме си...“

чевермехайвер

Кисьова

 

така се прави ........."Сега" попита столичната РЗИ въз основа на какъв документ бе свалена карантината на Бойко Борисов и на Румен Радев, въпреки че и двамата имаха контакти със лица, заразени с COVID-19..........

 

Направи анализ как са насочени парите : за довършване на проекти , за ремонт на пътища - кога за последно е правен ремонт на трасето и т.д. и тогава давай заключения . Позоваването на  анализатори  от ИПИ или Мика Зайковата не е сериозно. Младежите четат анализите на рейтинговите агенции и повтарят едно и също като синдикалисти .

Влез или се регистрирай за да коментираш