Медия без
политическа реклама

Масово таксиметровите апарати не са свързани с НАП

Трябва да се прекрати практиката шофьори да карат такси от чуждо име, казват експерти от бранша

25 Апр. 2023

От средата на 2022 г. всички таксиметрови автомобили трябваше да свържат апаратите си за таксуване със системата на НАП. Попитайте ме дали има един автомобил със свързан таксиметров апарат. Това са огромни загуби и демонстрация на липса на контрол.

Това заяви пред бТВ Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Той коментира нашумял в социалните мрежи видеоклип с таксиметров шофьор, заснет да употребява прахообразно вещество и след това да потегля с автомобила.

"Този таксиметров водач работи за собствена сметка от чуждо име. Няма такова животно в света - само в България", каза Георгиев. От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България настояват да се премахне тази възможност и всеки шофьор да работи от свое име, защото само тогава е отговорен. Според сдружението таксиметровата дейност трябва да е организирана от фирми, които са на светло, разполагат с гаражи и длъжностни лица за осъществяване на предпътен преглед на водачите преди да излязат с таксиметровите автомобил на работа. След като се върнат с автомобилите също да подлежи на контрол, както и сменниците да бъдат проверяване.

"Ако имаше вътрешноведомствен контрол, нямаше да ставаме свидетели на подобни неща. Що се отнася до държавата, тя е абдикирала", заяви Красимир Георгиев.

Междувременно Софийска районна прокуратура се самосезира заради разпространен в социалните мрежи видеоклип. СДВР също прави проверка. Предстои да се изясни кой е мъжът във видеото, работи ли все още като таксиметров шофьор, както и кога е направен клипът, посочиха от двете институции.

В същото време от таксиметровата фирма, за която е работил въпросния водач, са посочили пред бТВ, че договорът с него е прекратен още в края на 2022 г., а  автомобил е спрян от движение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата