Медия без
политическа реклама

Липсата на сняг убива ски курортите в цяла Европа

Повсеместната криза предизвика спешна среща на шефовете на зимни центрове

05 Яну. 2023
В Аделбоден са подготвили само трасето за предстоящите състезания за Световната купа по ски, при това със 100% изкуствен сняг
В Аделбоден са подготвили само трасето за предстоящите състезания за Световната купа по ски, при това със 100% изкуствен сняг

Огромни тревни площи и оголени скали вместо сняг се виждат в някои от най-известните места за ски спорт в Европа. Значителна част от Алпите е засегната от необичайно топлото време в традиционно силния зимен туристически сезон и това причинява сериозни главоболия и най-вече финансови загуби на курортите. 

Недостигът на снежна покривка извади отново на дневен ред опасенията за трайни температурни промени, свързани с климатичните изменения. На практика на целия континент хората се наслаждават на топло време и излизат на разходка по къс ръкав. Франция регистрира температури от почти 25оС в неделя, като имаше над 100 подобрени местни рекорда. В Швейцария и Полша не падна под 19оC в някои райони. Белгия регистрира най-горещия си декемврийски ден в събота в град Дипенбек при 17,5оC, надхвърляйки предишния национален рекорд от 17,2оC, регистриран в Брюксел през 1953 и 1989 г. Средните температури в Германия бяха над 15оC и още, и още...

Но това не радва туроператорите и всички заети със зимната ски индустрия. Френската метеорологична служба Meteo France обяви, че в Южните и Северните Алпи на височина над 2200 м се наблюдават близки до нормалните снеговалежи. Но добра снежна покривка все още липсва, особено на по-малка височина в Северните Алпи и в Пиренеите. 

Затова френските зимни курорти изпаднаха в невиждана криза. Почти половината ски писти бяха затворени - в Пиренеите 10 от 30-те курорта закриха ски зоните, а някои като Муртис, От-Гарон и Ла Пиер Сен Мартен спряха и лифтовете. Във френските Алпи положението е почти същото. В Горна Савоя валя дъжд, което принуди Семноз да затвори напълно врати по време на коледните празници. Същевременно Пра дьо Лиз Сьомон бе наводнен от проливни дъждове и също остана без ски трасета. Като цяло на територията на Франция от 27 декември насам функционират едва 1/4 от всички писти.

В швейцарските курорти на по-малка надморска височина като Виляр сюр Олон и Кран Монтана положението е същото. Шплюген стана последният засега швейцарски ски комплекс, който затвори пистите си. В Аделбоден пък температурата достигна 15оС, а там в събота и неделя трябва да има състезания за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Директорът на трасето Тони Хади заяви, че тази година слаломът и гигантският слалом за мъже ще се проведат върху 100% изкуствен сняг. "Климатът е малко предизвикателен, но какво да правим тук? Да спрем да живеем ли?!", добави той.

Австрия и Италия имат малко по-благоприятни условия, но и там е необходим повече сняг за ски - например в Инсбрук и Вал Гардена. Австрийските курорти около Залцбург (Заалбах-Хинтерглем, Цел ам Зее и др.) видяха снеговалеж за последно преди месец, а прочутият германски център Ленгрис е една пасторална гледка на тревисти полянки и скални зъбери около тях.

Заради ситуацията много от шефовете на зимни курорти в Европа започнаха кризисни разговори за спасяване на сезона, който е на ръба на сгромолясването заради голям отлив на туристи - хората просто искат да карат ски, защото добро хотелско обслужване могат да получат и на много други места. Но в ски центровете не могат да рискуват с отваряне на трасетата заради оголените участъци, което предизвиква риск за безопасността на гостите и евентуално изплащане на огромни застрахователни суми за инциденти и тежък срив на имиджа на курортите. Някои зимни центрове в Швейцария извадиха от складовете маунтинбайковете и предлагат отново трасетата си за колоездене.

Най-високите курорти засега остават отворени за ски спортове, но спасяват положението с все повече оръдия за изкуствен сняг. Тези устройства обаче изразходват огромни количества вода, а например в Швейцария опитват да съхраняват водата тази зима, за да може да се генерира достатъчно водноелектрическа енергия и тя да компенсира недостига на газ заради войната в Украйна.

Най-новото проучване на университета в Базел предупреждава, че курортите ще трябва да разчитат все повече на изкуствения сняг, за да оцелеят, което ще увеличи потреблението на вода с до 80%. Това може да предизвика конфликт между индустрията за зимни спортове и местните общности, чиято енергия идва от водни източници. Прогнозата е и за огромно увеличение на разходите за ски спорт, тъй като курортите преминават към все по-скъпи и изкуствени начини за запазване на снега по склоновете.

Вим Тиери, професор по климатология в университета в Брюксел, обяснява, че студените въздушни потоци, които са докарали зимните бури в от Арктика в САЩ, за разместили големи маси топъл въздух от субтропичните зони към Европа.

"До края на века това просто ще приключи - имам предвид карането на ски в Алпите, каквото го познаваме - заяви той. - В бъдеще тези проблеми ще се задълбочат, защото снегът ще продължи да се топи, докато климатът се затопля."

Наскоро и президентът на МОК Томас Бах изрази опасения, че климатичните промени ще направят така, че трудно да се намират домакини на зимните олимпийски игри. Според него в скоро време 50% от зимните курорти в Европа "няма да съществуват в сегашния си вид".

"Засегнатите зони вече няма да инвестират в зимни спортове в дългосрочен план, а ще се насочат към летни прояви като туризъм или колоездене. Броят на местата, които могат да бъдат домакини на световни първенства или зимни олимпийски игри, ще намалее значително", каза 68-годишният германец.

Президентът на международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах смята за "тревожен" ефекта от климатичните промени и изрази опасение, че съвсем скоро над 50% от ски зоните в Европа може вече да не съществуват в сегашния си вид, а сезонът за "бели" спортове ще се съкрати

 

КАК Е В БЪЛГАРИЯ

Краткият отговор е: същото като в цяла Европа.

В Банско продължава липсата на сняг и това се вижда прекрасно на уебкамерите в ски зоните. В курорта зимният сезон бе открит официално на 17 декември, но тогава също нямаше достатъчно покривка за каране на ски или сноуборд. 

"Когато насрочихме датата за отриване, имахме прекрасна снежна покривка, която след 10 дни и топло време изчезна", заяви Иван Обрейков - мениджър на фирмата концесионер "Юлен".

В Пампорово откриха сезона на 23 декември с пет покрити с изкуствен сняг писти. А директорът на "Пампорово" АД Мариян Беляков обяви: "Въпреки че нямаме естествен сняг, имаме толкова много изкуствен сняг, че сме напълно спокойни поне за следващите 20-25 дни."

Сега, 14 дни по-късно, в Пампорово сняг продължава да няма.

Както и в Боровец, където откриха частично сезона на 22 декември с пускане на част от пистите - "Рила", "Ротата", учебен плац "Бороспорт" и "Иглика". Но обилен сняг така и липсва, затова в курорта са намалили цените на лифт картите "до промяна на снежната обстановка".

Същевременно служебният министър на туризма Илин Димитров обяви, че зимните ни курорти тази година ще разчитат основно на българските туристи, като от чужбина се очакват гости предимно от Израел, Полша и Великобритания. Само дето сняг продължава да няма. Няма и информация дали има и колко са отменените резервации в нашите зимни курорти поради невъзможността за каране на ски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата