Медия без
политическа реклама

Летище София пусна самостоятелно сканиране на бордни карти

През 2024 г. се очаква още една услуга - пътниците сами да си мерят куфарите

04 Март 2024
Нововъведенията целят облекчаване на опашките и струпването на пътници.
БГНЕС
Нововъведенията целят облекчаване на опашките и струпването на пътници.

Летище София въведе система за самостоятелно сканиране на бордните карти при първата проверка, съобщи сайтът TravelNews. Всички пътници вече сами сканират бар кода на бордните си карти още на ниво 0 на терминал 2. При правилна бордна карта, без значение дали е на телефона, или е разпечатана на хартия, вратичките се отварят сами и хората се качват на следващото ниво за проверката на скенерите.

По този начин се намалява струпването на пътници при сканирането на бордните карти, където в момента има само три гишета със служители. Те ще продължат да помагат на пътниците при сканирането и ще напътстват тези с проблемните баркодове, които машините не допускат. С времето е планирано и това да отпадне. 

По-големите летища в Западна Европа въведоха отдавна тези системи, облекчаващи опашките. Те спестяват и персонал, който може да бъде насочен към други системи за контрол и проверки.

През тази година Летище София планира да въведе в експлоатация още самостоятелни гишета за чекиране на багаж, където пътниците сами ще си мерят куфарите, ще си поставят стикерите и ще ги пускат на лентата, съобщават пред сайта от "СОФ Кънект", концесионер на летището. Целта отново е облекчаване на опашките, които се получават в най-натоварените часове.

Засега най-голям проблем създава струпването на хора при скенерите, които са само 4 и не са достатъчно. Освен това са разположени в много тясно пространство на ниво 1, където не могат да поберат опашките. Често струпването на хора се получава още от долния етаж и хора се подреждат чак до пристигащи. Големи опашки се вият и на паспортния контрол, където "Гранична полиция" не може да осигури достатъчно служители и добра организация. Нейните машини за самостоятелна проверка много често не работят. Освен това позволяват преминаването само със задграничен паспорт. На някои летища в Западна Европа местните жители вече могат да преминават през тях и с лични карти.

Летище София обяви през 2023 г. стратегическо партньорство с испанската технологична компания AIRPORT GURUS за главната системна интеграция като част от програмата за разширяване на Терминал 2 и Терминал 3. Сътрудничеството е важен етап от ангажимента на летището за подобряване на операциите и условията за пътуване. Целта е да бъде създадена комбинация от традиционни и модерни системи, включваща всичко от системите за сигурност, информационните дисплеи и системите за чекиране, до нововъзникващите технологии като биометрични данни, автоматизация и решения, базирани на изкуствен интелект. Чрез хармонизиране на тези елементи, "СОФ Кънект" се стреми да осигури цялостно и рационално преживяване за всички заинтересовани страни и пътници.

Главната системна интеграция е ключов етап от пътуването на летище София към цифровата трансформация и инвестиционния му план на стойност 8 млн. евро. Тази стратегическа инвестиция позволява внедряването и интегрирането на най-съвременните технологични решения, включително Системата за управление на летищните операции, Системата за управление на ресурсите на предприятието и Системата за управление на човешките ресурси. Новото партньорство ще повиши възможностите на летището, като постави нови стандарти за оперативно съвършенство и удовлетворение на пътниците, надява се концесионерът.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата