Медия без
политическа реклама

КЗК пак запали война на телекомите

А1 и "Йетел" протестират, че регулаторът проспива превръщането на "Виваком" в пазарен господар

Собствениците на два от трите най-големи телекома у нас реагираха гневно на поредно решение на Комисията за защита на конкуренцията, засягащо сериозно пазара на телевизия и интернет. 

А1 и "Йетел" независимо един от друг излязоха с остри позиции срещу разрешението на КЗК "Виваком" да погълне шест по-малки компании, занимаващи се с телекомуникации. 

Подобен сюжет вече се разигра покрай намерението на "Виваком" да се сдобие с основни активи на друг голям доставчик на далекосъобщителни услуги - "Булсатком". 

На телекомуникационния ни пазар се разгаря бизнес война.  Yettel България съобщи във вторник, че прави опит да блокира сделката за "Булсатком".

Оказа се, че преди дни КЗК е одобрила сделката, в която БТК със собственик "Виваком България" ще придобие контрола върху върху „Телнет“, „Телнет Секюрити“, С.Т.В.“ „Нетуоркс-България“, „Онлайн Директ“ и „ТВН Дистрибуция".

Това развитие засилва опасенията, че регулаторните решения в последно време създават потенциален риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания, което не е в полза на потребителите в страната, коментират от А1 и "Йетел".

Сделката беше спряна от ВАС. Съдът поиска антимонополният регулатор да се поразрови по-сериозно в пазарните отношения заради съмнения, че подобно поглъщане на фирми (то е и поредното) ще превърне "Виваком" в господар на над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и на близо 40% от пазара на интернет, което не е добре за конкуренцията и за потребителите.

За отбелязване е, че към 17.36 ч. в понеделник на сайта на КЗК имаше съобщение, че все още не са постъпили оплаквания срещу решението. Вероятно юристите на двата недоволни телекома в момента готвят жалбите. 

Комисията е публикувала решението си за одобряване на сделката за концентрацията в петък, 30 юни. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КЗК, "Виваком", Йетел