Медия без
политическа реклама

КЗК: Не се оплаквайте от скъпите горива, а давайте сигнали

Комисията по конкуренцията се обиди, че я наричат безполезна за обществото и пълна с "калинки"

БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията се оказа силно обидена от критиките, че не предприема нищо срещу голямото поскъпване на автомобилните горива. Днес тя изпрати до медиите "становище във връзка с изразени в медиите изопачени твърдения за бездействие на КЗК за решаване на проблема със завишените цени".

В становището си КЗК твърди, че прави всичко, което законът й позволява, за да защити свободната конкуренция. От изложението се разбира, че основната й работа дотук е да извършва мониторинг на сектора и да отправя "препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки срещу непазарно поведение на фирмите".

 

В момента темата за скъпите дизел, бензин и автогаз е буквално взривопасна, защото цените са рекордни и не спират да растат, а преди дни от бранша прогнозираха ново поскъпване по Великден.  Дизеловото гориво вече масово е над 3 лева за литър, а както е тръгнало, скоро и бензинът ще прехвърли тази психологическа граница. Не само недоволни шофьори и автотранспортни фирми, но и политици все по-често коментират, че у нас пазарът се командва от спекуланти и картели. Упреците за свръхпечалби са и срещу бензиностанциите, и срещу търговците, и срещу рафинерията на "ЛУКойл" в Бургас, която преработва руски нефт Уралс, а той в момента се продава с огромни отстъпки заради санкциите. 

"Подобна ситуация се наблюдава и в другите европейски държави, като в единици от тях са образувани производства и за момента единствено се наблюдава", оправдава се КЗК в позицията си до медиите. И предупреждава, че не е хубаво да се правят публични изявления за бъдещи увеличения на цени, защото това можело да докара "проблеми със спазването на правилата за конкуренция и допълнително повишаване на напрежението".

 

От регулатора посочват, че "установените проблеми на пазара на горива изискват задълбочен анализ", който не може да се претупа набързо. Твърдят, че са предприели "всички възможни действия, чрез които да се установи действителната ситуация на пазара и да се набележат мерки за преодоляване на високия ръст в цените на горивата през последните седмици". Не става ясно обаче докъде е стигнало набелязването на мерките и кога смятат да ги приложат - когато цените се успокоят и паднат ли? 

 

"Пробиви"

В позицията си КЗК изрежда свои "постижения" - например как през 2019 г. направила секторен анализ и открила, че петролните складове са в ръцете на малък брой фирми и вносителите нямат достъп до тях. Всъщност за този проблем се говори и пише от доста петилетки. 

"Образуваното впоследствие през 2020 г. производство срещу дружества от групата "ЛУКойл" доказа, че се препятства конкуренцията. КЗК предяви на дружества от групата "ЛУКкойл" твърдения за извършени нарушения -  отказ от прием и съхранение на горива в данъчните складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и отказ от достъп до продуктопроводите на групата за транспортиране на внесените горива. Предстои приключване на производството след изслушване на предприятията, срещу които са повдигнати твърдения за нарушение", отчита регулаторът. 

КЗК посочва, че през ноември 2021 г. е започнала проучване на ценовата политика на едро на „Лукойл България“ ЕООД във връзка с твърдения на „ОМВ България“, че компанията злоупотребява със своето господстващо положение.

И напомня, че през март. т.г. е започнала производство по съмнения за картел между „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД, като е изискала данни от над 30 дружества, занимаващи се с внос и продажби на с горива. Картелите са трудно доказуеми нарушения, обяснява КЗК, като изтъква, че е призовала всички граждани и институции да съдействат, като подават сигнали и данни за потенциални нарушения.

 

Анализи до дупка  

В становището си антимополната комисия нескромно заключава, че се справя със "задачата да осигури условия за свободна и лоялна конкуренция". И коментира, че има лица, които несправедливо я обвиняват в обществена безполезност, изопачават правомощията на КЗК, защото са правно невежи, и нямат предства колко  много се труди комисията гра. Кои са тези персони, от регулатора не уточняват, но  пак обясняват, че работят с огромен обем данни и много сложни зазуси и че за да доказват и наказват нарушенията, трябва да правят "задълбочени икономически и правни анализи".

"Наименованията „калинки“ и други подобни не само са безпочвени - в комисията е натрупан изключително професионален експертен опит,  но и са изразени от лица, които умишлено представят в публичното пространство неправилно функциите и капацитета на Комисията", се казва още в становището. 

 

Ключови думи:

КЗК, горива, картел