Quantcast
КЗК глоби Кауфланд с 343 417 лв. за развален договор с доставчик | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КЗК глоби Кауфланд с 343 417 лв. за развален договор с доставчик

3 200

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби търговската верига „Кауфланд България" с 343 417 лв. за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Това съобщиха днес от антимонополната комисия, а решението й е било взето на 17 септември.

По-силната позиция при договаряне е проявена спрямо доставчик на веригата - търговецът на спиртни напитки "Кети-94" ООД. През 2015 г. "Кауфланд" необосновано е поискала от доставчика си да свали цените на доставяните напитки, като е блокирала голяма част от асортимента и впоследствие през 2016 г. е прекратила договора.

Санкцията представлява 7% от размера на нетните приходи на дружеството от продажбата за 2019 г. на продуктите, предмет на нарушението

"КЗК установи, че след юли 2015 г. Кауфланд следва в търговските си отношения с „Кети-94“ ООД (доставчик на спиртни напитки в ниския ценови клас) определен модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика", се казва в решението. 

"Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите. Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от Кауфланд за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени", се казва още в решението на антимонополната комисия.

 

Ключови думи:

КЗК, санкция, Кауфланд
19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕК разреши на Петр Келнер да купи Би Ти Ви

06.10.2020

Обновена

4143 13
КЗК: Не може да има квоти за българска музика в телевизии и радиа

06.10.2020

1025 5
Антимонополната комисия разреши на Домусчиев да купи и Канал 3

18.09.2020

Обновена

4912 26

Коментари

hamer

Означава ли това, че КЗК ще прибере парите от глобата, а "Кети"ООД ще пие една студена вода?  Или трябва да води дело за пропуснати ползи? Двама се карат, третият печели.

 

The Pal
снимка на The Pal

Освен развалени храни имало и развалени договори...

марк

 

 

 

 

                                              Кети-94“ ООД (доставчик на спиртни напитки в ниския ценови клас)

 

 

                                   Ментаци .

Force

Всички вериги трябва да са български. Посредници и грабежи не ни трябват.

И каква е гаранцията, че няма да те ограбят по български? И къде в случая е посредникът?

АлСал

Към 13 : Явно не си стигнал още до коментара на Леля ти Стойка

Force

Стигнах, ама не видях връзката...

По логиката на Леля Стойка, веригите би трябвало отдаван да са фалирали от такива като нея, щото ще им избягат доставчиците. 

Ами, нямам такива набюдения. Пък и да правиш генерални изовди от частни случаи.. явно другаде е било заровено кучето.

редник

Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени"... 

 

Ми "Кауфланд" и подобните не са тук за благото народно, а за интересите на собствениците...

Защо няма държавна верига магазини?...

пенико

Ха-ха-ха: бълха ги ухапала Кауфланд (както е написано, макар, че смятам Кауфленд за по-правилно) за 317 хил .....ако изобщо някога стигне до плащане. Те са ги избили много пъти досега. Тази система не е измислена в БГ, Уолмарт я е въвел преди дестилетия и работи перфектно - който иска да продава във веригата требе да си изуе не само гащите, но и джапанките....Не съм в този бранш, но ситуацията ми е до болка позната - всеки клиент от "голямото добрутро" ти извива ръцете дорде може, после "оаква" ситуацията и накрая се мъчи да те изкара виновен...Ай таковата бе кожодери неграмотни.

Пояснение на последното: това, че си се уредил да работиш в голяма фирма и си додрапал до някаква длъжност не те прави нито грамотен, нито професионалист.

hamer

Kaufland - все пак това е немски

Бонжуар

Има ли данни колко кинти заминават на година от тези, Lidl и Billa към Дойчланд? От благодарност на Толупий към германските Му влъхви...

Бантустан. 

риболовец 5

    "Долу ръцете от Кауфланд!"

 

   От признателните български пенсионери.

Леля_Стойка_III

Браво на тези от Кети, че са се оплакали!

От политиката на Кауфланд имам лични впечатления и то само лоши. Преди години с една "марка" собствено производство се опитахме да влезем на техните щандове. Първо си платихме за "мястото", което е нормално за големите вериги, няма проблем. После ни поискаха нечувана отстъпка, да кажем, че на останалите продавахме на -15%, а Кауфланд ни поискаха -19%,  на което след хиляди акробатики се съгласихме, понеже щяха да пласират огромни количества. В началото наистина продадоха много голямо количество, но останалите ни партньори спряха да купуват от нас - от производителя, понеже си вземали нашата стока по-евтино от друг. Кауфланд продаваха още на склад нашата "марка" на останалите ни партньори на -17% отстъпка, т.е. подбиваха собствената ни цена.
Айде ние си бяхме виновни, че се съгласихме на техните условия и си развалихме договора, но вече партньорите не искаха да купуват от нас на -15%, трябваше да се спазяряме наново ...

Така действат големите вериги!

Скрудж

Всеки един от недоволните може срещу 200-300 кинта да си регистрира фирма и да СЪЗДАДЕ търговска верига. Бай дъ уей, в доста областни градове има изградени местни вериги, които са с доста конкурентни цени.

АлСал

А тъпите софиянци не се сетили, а? Брей, бреййй... (не е реклама на кауфландския "бг" продукт)

Интервал

Тези вериги бяха ясни от самото начало, но незнайно защо за държавата бяха инвеститор клас А. Направо празник за града да отворят магазин 😁
Държавата ни обгрижва посредниците. Сигурно са благодарни по разни начини. Говоря и за българските, и не само веригите магазини.

Дежурния

Андрешко си е прост, та му е лесно. Схемата е ясна - правиш верига и започваш да грабиш клетниците, а пачките - в чужбина. Като почнат да се изброяват само първите дето идват на ум - Ена, Пени, Рода, Карфур... христоковачковите родни български Европа, Елемаг.., Пикадили... ... и нещата не изглеждат точно така. В София а и в страната има и куп родни вериги Фантастико, ЦБА, 345, Дар, Хит (от скоро родните бизнесмени го изкопчиха от гадните немци), Промаркет, Фрешмаркет... (в последните два съм стъпвал еднократно в живота си).

Кауфланд имат под четвърт от оборота на веригите, ама Андрешко не обича такива работи. И което е още по-лошо, не са като повечето доморасли търговци, които искат да купят възможно най-евтино и да продадат възможно най-скъпо и се чудят защо нещата не стават точно така.

Има и още нещо. Ако произвеждаш продукт, който се търси и е на добра цена, такива като Кауфланд свалят гащи, ако имаш неособено качествен продукт, който може да се продаде само с ниска цена и реклама - сваляш гащи пред такива като Кауфланд. И е валидно из цял свят, не само в България.

Интервал

Андрешко проз, Дежурния умен. Сички сме Андрешко, само Дежурния не е.  Сичкото местни търговци са прости, доморасли и долни измамници(не само в България). Само чуждите вериги са честни отговорни и първокласни инвеститори, които никога не гонят максималната печалба. Грижата им за народа е на първо място. 😁
Дежурний, днес добре забавляваш. 👍

Дежурния

Не всички са андрешко, не е хубаво да се обобщава. А за забавлението е радостно. Като се направи коктейл от медийна пърцуца и непогрешимо собствено мнение и убеждение, забавата е гарантирана.

Хайде, нали съм добра душа, няма да мъча много. Кучето е заровено не в думичката "Кауфланд" а в абревиатурата "КЗК". През 2016 г една фирмичка се оплаква на КЗК, казва, че имала договор с Кауфланд, защото никой друг не предлагал по-добри условия. Да, ама след това фирмичката започнала да иска и още и още, докато накрая договорът бил прекратен. През 2016 г КЗК взема мъдро решение и глобява гадната верига със 157 к лева. Гаднярите обаче, вместо да целуват ръка и да платят, да вземат, та да отидат в съда. Две съдебни инстанции погалват по главичката КЗК, дават им лукче и им обясняват, че не са прави. Последното решение (петчленен състав) е от края на 2019 г. Веднага КЗК започва ново разглеждане и след само 9 месеца, по същия казус постановява глоба вече от 343 к лева и отказва да плати разноски по изгубените дела. В новото решение "предметът на нарушение" обаче е за 2019 г, когато фирмичката жалител не е ясно дали е имала договор и е продавала артикулите си в Кауфланд. Това вещае нови интересни развития из съдебните зали.
Хайде стига ликбез, че др. Янева ще се разсърди.

Интервал

Уф, така да ми разклатиш непоколебимата вЕра в КЗК 😰
Ама добре, че не обобщаваш, щото и Андрешко никога не е бил събирателен образ. Също, като Бай Ганьо. 😁 Пък и всяко изключение отменя правилото.
Бай Дежурний.

Влез или се регистрирай за да коментираш