Медия без
политическа реклама

Комитова и шефът на Автомагистрали се разбрали за мирна раздяла

Държавното предприятие е поело огромен риск с авансовото плащане на близо 2 млрд. лева на избрани частни фирми, обяви министърът

Виолета Комитова
Илияна Кирилова
Виолета Комитова

Строителният министър Виолета Комитова и директорът на държавното предприятие "Автомагистрали" са се договорили за цивилизована раздяла. Това обяви самата Комитова в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Преди дни от МРРБ съобщиха, че  ръководството на "Автомагистрали" е сменено, но се оказа, че изпълнителният директор Стоян Беличев отказва да напусне поста - с мотив, че промените не са отразени в Търговския регистър. Последва размяна на писма между него и министъра, като Беличев се оплака, че Комитова отказва да разговаря с него. Среща между двамата все пак се състоя - вчера.  Сега служебният министър поясни, че са се разбрали да се разделят по „цивилизован начин“ – без нападки и обиди. Беличев е опитен инженер, който си разбира от работата, но ще бъде отстранен, защото е допуснал грешки. Това обаче реално ще стане, след като новото ръководство на държавното предприятие бъде вписано в Търговския регистър, каза Комитова.  Всъщност това е обичайната процедура при смени на директори - тя става факт след отразяването в официалния фирмен регистър  

Битката на служебния кабинет с "наследството" на ГЕРБ се нажежава.

Регионалният министър днес за пореден път обясни, че е пристъпила към кадрови смени след направени проверки от самото МРРБ, а също и заради констатациите от одита на Сметната палата в "Автомагистрали". Основният грях на завареното ръководство е, че е дало големи ананси на определени фирми за строителни дейности по магистрала "Хемус", които ще вършат след години „Смятаме, че така е поет голям инвестиционен риск за парите, става въпрос за близо 2 млрд. лв. – около 1,5 млрд. лв. за пътища и към 300 млн. лв. за магистрали, преведени без обществени поръчки, преди дори да са издадени разрешения за строеж“, посочи Комитова.

Тя изтъкна, че не е редно всички строителни фирми и тяхната работа да се слагат под общ знаменател. И даде като пример "Тракия" - има участъци, които са идеални, перфектни и други, които са нагънати, набраздени, с разни много дефекти.

"Ще предприемем няколко много сериозни мерки за подобряване на качеството. Всеки проект ще се случва с обществени поръчки. За път Х правим поръчка за проектиране, в която излизат количествените сметки. Правим втора поръчка за надзор на бъдещето строителство и трета за самото строителство. Когато дойде време  за строителните работи,  всички кандидати вземат количествената сметка за проекта, пишат своите оферти и се състезават при равни условия, обясни Комитова. Това означава, че тя не одобрява т.нар. инженеринг -  при който една компания или обединение прави и проекта, и обекта. 

По повод на спорния небостъргач "Златен век" в София, за който текат съдебни дела, Комитова обясни, че работи с над 10 юристи по сложния казус, и обеща да излезе със становище до края на мандата на служебния кабинет. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата