Quantcast
Комитова и шефът на Автомагистрали се разбрали за мирна раздяла | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Комитова и шефът на Автомагистрали се разбрали за мирна раздяла

Държавното предприятие е поело огромен риск с авансовото плащане на близо 2 млрд. лева на избрани частни фирми, обяви министърът
5 567
 Илияна Кирилова
Виолета Комитова

Строителният министър Виолета Комитова и директорът на държавното предприятие "Автомагистрали" са се договорили за цивилизована раздяла. Това обяви самата Комитова в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Преди дни от МРРБ съобщиха, че  ръководството на "Автомагистрали" е сменено, но се оказа, че изпълнителният директор Стоян Беличев отказва да напусне поста - с мотив, че промените не са отразени в Търговския регистър. Последва размяна на писма между него и министъра, като Беличев се оплака, че Комитова отказва да разговаря с него. Среща между двамата все пак се състоя - вчера.  Сега служебният министър поясни, че са се разбрали да се разделят по „цивилизован начин“ – без нападки и обиди. Беличев е опитен инженер, който си разбира от работата, но ще бъде отстранен, защото е допуснал грешки. Това обаче реално ще стане, след като новото ръководство на държавното предприятие бъде вписано в Търговския регистър, каза Комитова.  Всъщност това е обичайната процедура при смени на директори - тя става факт след отразяването в официалния фирмен регистър  

Регионалният министър днес за пореден път обясни, че е пристъпила към кадрови смени след направени проверки от самото МРРБ, а също и заради констатациите от одита на Сметната палата в "Автомагистрали". Основният грях на завареното ръководство е, че е дало големи ананси на определени фирми за строителни дейности по магистрала "Хемус", които ще вършат след години „Смятаме, че така е поет голям инвестиционен риск за парите, става въпрос за близо 2 млрд. лв. – около 1,5 млрд. лв. за пътища и към 300 млн. лв. за магистрали, преведени без обществени поръчки, преди дори да са издадени разрешения за строеж“, посочи Комитова.

Тя изтъкна, че не е редно всички строителни фирми и тяхната работа да се слагат под общ знаменател. И даде като пример "Тракия" - има участъци, които са идеални, перфектни и други, които са нагънати, набраздени, с разни много дефекти.

"Ще предприемем няколко много сериозни мерки за подобряване на качеството. Всеки проект ще се случва с обществени поръчки. За път Х правим поръчка за проектиране, в която излизат количествените сметки. Правим втора поръчка за надзор на бъдещето строителство и трета за самото строителство. Когато дойде време  за строителните работи,  всички кандидати вземат количествената сметка за проекта, пишат своите оферти и се състезават при равни условия, обясни Комитова. Това означава, че тя не одобрява т.нар. инженеринг -  при който една компания или обединение прави и проекта, и обекта. 

По повод на спорния небостъргач "Златен век" в София, за който текат съдебни дела, Комитова обясни, че работи с над 10 юристи по сложния казус, и обеща да излезе със становище до края на мандата на служебния кабинет. 

Още

Регионалната министърка уволни шефа на АПИ за блокирани ремонти

20.07.2021

Обновена

7933
Строителите се разлютиха на Комитова за авансите и робите

05.07.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

7290
Говорителят на правителството остро нападна прокуратурата

03.07.2021

6466