Медия без
политическа реклама

Изненада: Заводът за ток от боклук се мести от София в Ст. Загора

Вицепремиерът Асен Василев отписа изграждането на парогазова централа гигант в Маришкия басейн

Илияна Кирилова

Вицепремиерът Асен Василев изненадващо обяви, че има план заводът за изгаряне на отпадъци да се премести от София край Стара Загора - в Маришкия басейн. Идеята е свързана със зелените планове на ЕС и предстоящото затваряне на въглищните мини и спирането на "мръсните" тецове, което ще наложи заместване с нови енергийни мощности и намиране на друг поминък на хиляди работници. Досега се говореше, че в Маришкия комплекс ще бъде изградена мощна парогазова централа. Но правителството "Петков" вече обсъжда с Европейската комисия нова визия по темата, стана ясно по време на изслушване на министър Василев днес в Народното събрание. 

Завоят е неочакван, тъй като проектът за инсинератор в София е доста напреднал, има одобрена площадка и технология и тече процедура за избор на изпълнител. "Местенето" на съоръжението означава нови разходи и допълнително оскъпяване на завода за производство на енергия чрез изгаряне на отпадъци, който по досегашни оценки ще излезе към 400 млн. лева. 

 

"Преговорите с ЕК продължават. Да повишаваме зависимостта си от газ, означава някой друг пуска и спира тока в държавата. Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник", заяви вицепремиерът пред депутатите. И поясни: "От тази гледна точка изграждането на парогазова централа е напълно нецелесъобразно. ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация между батерирен комплекс и  утилизация на отпадъци - вместо заводът за боклук да е в центъра на София, по най-висока технология може да е в Маришкия басейн."  

"Когато говорим за батерийния комплекс, комбинирайки различни фондове, може да заложим в Маришкия басейн плавно прехвърляне на работни места, високоплатени, от съществуващите мощности към това производство. Там трябва да се развива голяма индустриална зона, това би било първа стъпка в това развитие", посочи Василев, визирайки плановете за изграждане на съоръжения за "складиране" на енергия.

 

"В Маришкия басейн ще се горят само български отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани. България не трябва да е сметище на Европа. Има решение от миналата годинам с което се ограничава внос на определен тип отпадък. Засилен е обаче контролът по границите. В момента могат да се внасят РДФ отпадъци, но инсенератори за горене на отпадъци у нас няма, има само проекти", добави министъръ на околната среда Борислав Сандов, който също участва в парламентарното изслушване. 

 

Преди година: 
 

Прословутият завод за изгаряне на отпадъци в столицата напредна с една крачка - в понеделник "Топлофикация София" най-сетне обяви обществена поръчка за изграждането на инсталацията, която ще използва боклука като гориво за производство на топлинна и електрическа

Към момента процедурата за изграждането на RDF-инсталацията в ТЕЦ-София е спряна, след като през есента на 2020 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че "Топлофикация София" е допуснала редица грешки при оценката на офертите в търга за изграждането на инсталацията. Така изборът на консорицума "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", който миналото лято бе класиран на първо място с цена от 291.4 млн. лв. без ДДС (с 8 хил. лв по-ниска от прогнозната), се оказва незаконосъобразен. Затова процедурата е върната на "Топлофикация София" за ново разглеждане на техническите предложения, включвайки и отстранения кандидат "Термо Атом 2021", който е свързан с Христо Ковачки. 

В процедурата за избор на фирма, която да изгради инсинератора за горене на RDF в София, участваха общо пет фирми, но само две от тях стигнаха до крайното класиране. Освен обединението победител, в което влизат строителна фирма "Микс-констръкшън" на Стамен Иванов и Пламен Христов и още три китайски и една турска фирма, на второ място бе "Джи Ар Си" на Богомил Манчев. Жалби пред КЗК подадоха фирмата на Манчев, свързаната с Ковачки "Термо Атом 2021", в която влизат "Атоменергоремонт" и италианските Termomeccanica Ecologia TM.E. S.p.A и Comef. TM.E, както и консорциъмт около "Геотехмин" и две турски фирми - "Гео ран". Антимонополната комисия е уважила частично само първите две жалби, но и това се е оказало достатъчно, за да се отмени изцяло класирането.