Медия без
политическа реклама

Съдът окончателно спря проекта за горене на боклук в ТЕЦ-София

На практика той не се изпълнява от повече от година

02 Май 2024Обновена
Срещу проекта имаше множество граждански протести.
Срещу проекта имаше множество граждански протести.

Върховният административен съд сложи край на намеренията на бившите управляващи в София от ГЕРБ да изградят инсинератор за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София с цел производство на енергия. ВАС потвърди отмяната на решението на директора на РИОСВ-София от 2015 г., с което се одобряваше изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF гориво на площадката на „Топлофикация". Постановлението на съда е окончателно.   

Върховните магистрати оставят в сила решение на Административен съд София- град, който прие жалбата на еколозите от „За земята“ и на други организации срещу решението на РИОСВ. По-горната инстанция приема, че решението на АССГ е правилно. "Въз основа на компетентно изготвените заключения на назначените по делото експертизи АССГ е направил обоснован извод, че процесното инвестиционно предложение не е аргументирано в доклада за ОВОС и РИОСВ-София е взел решение за одобряване на доклада без наличието на достатъчно доказателства. Напълно формално административният орган е съгласувал доклада за ОВОС при наличните непълноти и неизяснени обстоятелства относно очакваното влияние от дейността на инвестиционното предложение върху човешкото здраве и въздействието на същата върху околната среда", пояснява ВАС. 

Още преди окончателното произнасяне на съда предишната администрация на Столична община при Йорданка Фандъкова се отказа да реализира проекта за изграждането на инсинератор. Отказът дойде след фатално забавяне със сроковете заради съдебни обжалвания. През 2021 г. "Топлофикация" обяви обществена поръчка за изграждането на инсталацията срещу 292 млн. лева без ДДС, като голяма част от сумата трябваше да дойде по европрограма. На следващата година бе избран изпълнител, но впоследствие съдът отмени избора и поиска от общината да посочи нов победител. Фандъкова обаче предпочете да спре конкурса, след което заяви, че София ще търси друго европейско финансиране за плановете си. След изборите обаче новият кмет Васил Терзиев даде да се разбере, че изграждането на завод за изгаряне на отпадъци на 3 км. от центъра на столицата не е добра идея и че общината ще търси друго решение да оползотворява боклука си. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата