Медия без
политическа реклама

Кабинетът налива нови 1.6 млрд. лева в пробитата енергетика

Държавата пак харчи парите на данъкоплатците за покриване на дългове на "Топлофикация София"

27 Март 2024Обновена
Преди дни депутатите задължиха финансовия министър да намери пари и да запълни дефицита в електроенергийния фонд. Сега правителството възложи на енергийния министър да инжектира 1.6 млрд. лева в държавната енергетика.
Илияна Димитрова
Преди дни депутатите задължиха финансовия министър да намери пари и да запълни дефицита в електроенергийния фонд. Сега правителството възложи на енергийния министър да инжектира 1.6 млрд. лева в държавната енергетика.

Положението в държавната енергетика става все по-мътно, а управляващите продържават да прилагат сложни схеми за пълнене на огромните финансови пробойни в сектора.

Правителството в оставка днес реши да налее 1.6 млрд. лв. в бюджета на Министерство на енергетиката, с които то да придобие дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ и "Булгаргаз". От своя страна с друго решение на МС БЕХ ще влее 728 млн. лв. във фонда "Сигурност на електроенергийната система". 

Така ще се осигури ликвидност в енергийния фонд и ще се гарантира финансовата стабилност на дъщерните дружества на БЕХ, съобщиха от пресслужбата на МС.

Както стана ясно, във ФСЕС зейна дефицит от 1 млрд. лв., възникнал заради спада в цената на парниковите квоти, както и намалените приходи на производителите на ток в резултат на спад в цената му на борсата. В същото време това е фондът, който трябва да финансира частничната либерализация на пазара на ток за домакинствата от 1 юли. Миналата седмица парламентът задължи финансовия министър да предприеме действия за покриване на този дефицит до 31 март, за да не се налага КЕВР да вдига цените на тока за бита и така да увеличи постъпленията във фонда.

Това е поредно наливане на огромни суми в губещи и трупащи борчове фирми от енергетиката, което сегашното отиващо си правителство обявява като "одобряване на промени по бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и приемане на мерки и уреждане на взаимоотношения в сектор Енергетика". Още миналата година стана ясно, че общинското топлоснабдително предприятие е натрупало близо 1.6 млрд. дългове за газови доставки към БЕХ и Булгаргаз и държавата се кани да поеме този дълг с парите на всички данъкоплатци.  Предоставянето на тези средства бе записано в закона за държавния бюджет за 2024 г., така че транзакцията не оказва влияние на дефицита в държавния бюджет, посочват от пресслужбата на МС.

Коментарът на министъра

на енергетиката Румен Радев по въпроса не е особен внятен: 

"Има задължения в огромен размер от страна на „Топлофикация София“, натрупани за газови доставки през годините. Тези задължения се прехвърляха от „Булгаргаз“ към „БЕХ“, което доведе до задължения на топлофикационното дружество и към държавния холдинг. Останалата част, която продължаваше да расте през годините, се натрупваше като салда към „Булгаргаз“.

Тази практика води до внушителната сума от около 1,6 милиарда лева задължения към групата на „БЕХ“ ЕАД. Тези средства са необходими за решаване на ликвидни въпроси в енергийния сектор, реализация на инвестиционни програми и т.н. Тази ликвидност е иззета от сектора, сега я връщаме“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?