Медия без
политическа реклама

КЗК върна отначало търга за строежа на инсинератор в ТЕЦ-София

"Топлофикация-София" е допуснала грешки при оценката на офертите

11 Ноем. 2021
Илияна Кирилова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че "Топлофикация София" е допуснала редица грешки при оценката на офертите в търга за изграждането на инсталация за горене на т.нар. RDF от завода за боклук край София. Така изборът на консорицума "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", който това лято бе класиран на първо място с цена от 291.4 млн. лв. без ДДС (с 8 хил. лв по-ниска от прогнозната), се оказва незаконосъобразен. Това съобщава „Дневник“ въз основа на публикация в „Капитал“. Затова процедурата е върната на "Топлофикация София" за ново разглеждане на техническите предложения, включвайки и отстранения кандидат "Термо Атом 2021", който е свързан с Христо Ковачки.

За развитието по казуса първи съобщи общинският съветник от "Демократична България" Методи Лалов във "Фейсбук". От публикацията му се разбира, че решението на КЗК е от 21 октомври. На 9 ноември то е обжалвано от консорциума победител пред Върховния административен съд, но поради пропуски съдът не е насрочил дело, а е изискал допълнителна информация.

В процедурата за избор на фирма, която да изгради инсинератора за горене на RDF в София, участваха общо пет фирми, но само две от тях стигнаха до крайното класиране. Освен обединението победител, в което влизат строителна фирма "Микс-констръкшън" на Стамен Иванов и Пламен Христов и още три китайски и една турска фирма, на второ място бе "Джи Ар Си" на Богомил Манчев.

 

Жалби пред КЗК подадоха фирмата на Манчев, свързаната с Ковачки "Термо Атом 2021", в която влизат "Атоменергоремонт" и италианските Termomeccanica Ecologia TM.E. S.p.A и Comef. TM.E, както и консорциъмт около "Геотехмин" и две турски фирми - "Гео ран". Антимонополната комисия е уважила частично само първите две жалби, но и това се е оказало достатъчно, за да се отмени изцяло класирането.

 

Още по темата