Медия без
политическа реклама

София инатливо търси вредни решения за боклука

Алтернативите на проваления проект за изгаряне на отпадъци в столицата отново не са в крак с времето

В София за разделно събиране на боклук трудно може да се говори.
Илияна Кирилова
В София за разделно събиране на боклук трудно може да се говори.

Стана ясно, че столичната общинска мегафирма „Топлофикация“ спира обществената поръчка за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци. Тя трябваше да се появи на територията на ТЕЦ-София, а до отказа се стигна, след като Върховният административен съд отмени резултатите от търга за 370 млн. лв. с ДДС, от които 177 млн. лв. щяха да дойдат по оперативна програма „Околна среда“, а останалите – като заем от Европейската инвестиционна банка и от собствени средства. Търгът бе спечелен от  консорциум на българска, турска и три китайски фирми, но според съда сдружението дори не е трябвало да се допуска до финалната фаза.

ВАС указа "Топлофикация" да избере друг победител в процедурата. Вместо това обаче Фандъкова обяви, че тя се прекратява, тъй като в конкурса е останала само една оферта. Вероятно не тази, която общината е харесала. Така приключи проектът, зад който Столична община кри близо 13 години бездействието си по отпадъчната бомба, тиктакаща в града. След като години наред бе сляпа за нежеланието на софиянци да дишат още отрови, Фандъкова дори вече е прогледнала, че проектът е срещнал яростна съпротива и е бил обжалван по всички възможни начини.

 

Този крах можеше да бъде шанс

 

градската власт най-после да осъзнае, че дотук решенията й бяха дълбоко погрешни. Фандъкова побърза да обяви, че София е готова с алтернативи, но както може да се очаква, далеч не са в крак с времето. Едната идея например е да се изгради ж.п. връзка за транспортиране на RDF-горивото от завода в Яна до циментовите заводи в Девня, в които в момента то се оползотворява. Ако това се случи, по-екологичният ж.п. транспорт ще замени сегашното извозване със стотици камиони и тази идея бе приветствана от природозащитните организации, само че тя е единствената добра новина в иначе вредното решение боклукът на София да се разкарва из цялата страна.

По-ключов е

 

проблемът на София със събирането

 

на отпадъците. В тази посока столицата изостава с десетилетия и това е очевидно за всички, които са виждали как се случват нещата на други места. Въпреки че от години и от всички страни Фандъкова чува, че жителите на града трябва да бъдат възпитавани и стимулирани да събират отпадъците си разделно, за да може максимална част от тях да се рециклира и връща обратно в употреба, постигнатото от Столична община е близо до нищото. За да се отлепи от нулата, кметът и ГЕРБ трябва да спрат да повтарят в захлас „инсталация“ и да си отворят очите за други политики за превръщането на сметта в суровина.

За тази цел управляващите в София не трябва да гледат много надалеч, а могат да си водят записки за стореното дори в други български общини. Например в Габрово, където от дълги години управлява съпартийка на Фандъкова – Таня Христова. От 2015 г. там са разположени кафяви контейнери за събирането на хранителните отпадъци, а от 2017 г. общината се опитва да приобщи към този процес заведенията и магазините. За децата в Габрово местният театър дори е създал пиеса, която да им разказва за ползата от правилното третиране на боклука. Заявената цел на града е

 

да се превърне в община с нулев отпадък,

 

накъдето до 2025 г. се е устремил например и Свиленград. В Габрово дори обсъждат всяко домакинство да получи собствен съд за събиране на сметта, за да може жителите на града да се почувстват по-силно въвлечени в процеса по опазване на околната среда и на практика да видят приноса си за това.

 

ПОСЛЕДЕН СРОК

От 2024 г. разделното събиране на органичните отпадъци на домакинствата ще стане задължително в ЕС. В София обаче едва ли и 1% от населението знае за това и е наясно, че остатъците от закуските и вечерите трябва да се събира в отделен плик, който пък трябва да се изхвърля в различна по цвят кофа. Нито един отговорен фактор в Столичната община не е произнесъл на публично място и словосъчетанието „депозитна система“, която от години се прилага в други държави и допринася по улиците там да се търкалят по-малко пластмасови и стъклени бутилки и алуминиеви кенчета.  Впрочем това също е изискване на наредбите, което столицата видимо не изпълнява. Чрез депозитната система например в Холандия и Германия почти 100% от пластмасовите бутилки се предават и възпроизвеждат отново.  

София обаче не просто е най-изостаналата европейска столица, а изостава в сравнение и с други градове у нас. И това ще бъде участ и в следващите години, ако Фандъкова се смени, но ГЕРБ остане начело. Кметът вече даде да се разбере, че администрацията ще продължи да търси пари за строеж на инсинератор в София. Те вече ще дойдат не по ОПОС, а по други програми. "Кандидатстваме и по други механизми като най-реалистичен е REPowerEU", обяви Фандъкова. Това е европейска програма за ускоряване на прехода към чиста енергия. Термин, който в София все още звучи като виц.          

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата