Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хотелите готвят скок на цените след Нова година

Според 80% от бранша липсата на работна ръка застрашава дейността им

21 Дек. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Хотелиерите очакват активизиране на пътуванията и повече клиенти през 2022 г.

Хотелиерите масово се канят да вдигнат цените на нощувките през 2022 г. Това показва анкета на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ), в която 80% от анкетираните посочват, че в близките месеци ще са принудени да повишат цените. На въпроса "С колко?", половината посочват повишение между 10 и 20%, а малко по-малко (40%) смятат, че биха се справили и с повишение под 10%.

Ако преди година хотелиерите вдигнаха цените заради по-големите разходи, свързани с противоепидемичните мерки, то сега най-голямото предизвикателство за тях е драстичното поскъпване на електроенергията. Едва 14% посочват като препятствие задължителния зелен сертификат при посещение на ресторант, спа център и за организирани събития.

Липсата на работна ръка  продължава да е един от най-сериозните проблеми както за градските, така и за ваканционните и спа хотелите. Най-силен е гладът за изпълнителски кадри - камериери, сервитьори, бармани.

Броят на младите, готови да започнат работа или да получат образование в тази област, намалява прогресивно и скоро много хотели ще се окажат в невъзможност да работят, посочват от асоциацията на хотелските мениджъри. Тенденцията е глобална и през последните 2-3 години във все повече хотелски издания и събития на Запад се коментира навлизането на роботи в хотелите.

У нас в допитване в началото на тази година малко над 50% от анкетираните посочваха, че в близките месеци се очертава сериозна липса на персонал, то сега, в края на годината, техният дял скача на над 80%, заявяват от БАПМХ.

Въпреки проблемите с коронавируса, с цената на енергията и с липсата на персонал хотелиерите очакват по-добра година и съвземане на пътуванията. 43% от анкетираните са оптимисти, че предпандемичните нива на бизнеса ще бъдат достигнати до две години. Други 40% смятат, че възстановяването ще отнеме повече време - от 3 до 5 години. Процентът им обаче значително е спаднал - в началото на годината така са мислели 60% от анкетираните.  

От новия министър на туризма и новото правителство браншът очаква първи приоритет да бъде решаването на визовия проблем за туристите извън ЕС и най-вече за руснаците. За преминаване към електронни визи, които да се издават бързо и да са по-евтини, туристическият сектор настоява от много години.

На второ място хотелиерите настояват за по-ефективен маркетинг и реклама на България като туристическа дестинация. На трето място те настояват за компенсации заради скъпия ток и едва след това заради ограниченията на противоепидемичните мерки.

В анкетата на БАПМХ участие са взели 111 хотелиери с над 14 000 хотелски стаи.

Ключови думи:

БАПМХ, хотелиери, цени, анкета

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?