Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Тренд": ПП-ДБ води с под 1% пред ГЕРБ-СДС

16 Март 2023
Тренд

Около един процент е разликата между двете водещи коалиции по-малко от три седмици преди парламентарните избори на 2 април. Към днешна дата преднина имат "Продължаваме промяната - Демократична България" пред основния си конкурент ГЕРБ-СДС.

Това сочи ново социологическо проучване, проведено от изследователския център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Анкетата е направена в периода 6-12 март чрез 1005 ефективни интервюта с пълнолетни граждани в страната.

Резултатите показват подкрепа от 26,5% за ПП-ДБ срещу 25,6% за ГЕРБ-СДС. На трета позиция е ДПС с 13,6%, с лека преднина пред "Възраждане" (12,9%). Още само една партия събира подкрепа над 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание - БСП със 7,5%.

"Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на "Левицата". Новата лява коалиция разполага с 3,5% сред гласуващите", посочват от "Тренд".

Под прага са още "Български възход" (3,6%) и "Има такъв народ" (3,1%). 5.1% от анкетираните пък посочват, че не подкрепят никого. "Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори", коментират от социологическата агенция.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването на "Тренд" ще бъде между 2,5 млн. и 2,7 млн. гласоподаватели.

Още по темата:

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 20. проучванията на "Маркет линкс", по поръчка на bTV. Второто място с 20.
Проучване на агенция "Медиана" за предизборните нагласи показва, че шанс да влязат в следващото Народно събрание имат шест политически формации, а други две имат шанс за това, съобщи БНР.
Ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, две, които са близо около бариерата, а тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи.

 

Ключови думи:

Избори 2023, анкета