Медия без
политическа реклама

Кое е по-важно - да имаш високи оценки, или да си щастлив в клас?

Националната мрежа за децата пита ученици и родители що е то качествено образование

05 Септ. 2023
Илиана Димитрова
Срокът за попълване на анкетите е 8 септември

Какво за вас означава качествено образование - високи оценки на края на годината и на изпитите, висока мотивираност на учениците или доброто преподаване на материала от учителите? Ко е по-важно - степента на усвоените в училище знания и умения, или това как децата се чувстват в клас? Доколко са ключови в обучението дисциплината, разбираемостта на учебниците и авторитета на учителя? На тези и други въпроси търсят отговори от Националната мрежа за децата.

От организацията канят родители и ученици да споделят своите възгледи за училището. Подготвени са три анкети - за родители, за ученици между 4 и 7 клас и за такива между 8 и 12 клас, които следва да отговорят на различни въпроси, свързани с тяхната представа за "качествено образование". "Това да знаем какво се случва добре и какво не в училище ще помогне да бъдат предприети стъпки за по-добро училище и образование и ще подкрепи работата на Националния инспекторат по образование", казват от НМД. Оттам посочват, че вече над 60 ученици и родители са споделили мнението си във фокус групи, проведени в цялата страна, а с въпросниците се търсят още повече мнения.

Родителите ще трябва да посочат доколко знанията, които получава детето им в училище, са полезни, доколко то е натоварено и стресирано, кои знания са най-силно застъпени в обучението му, какви трябва да са учителите - строги или либерални, изискващи или разбиращи. Децата пък ще трябва да помислят дали се нуждаят от повече практически упражнения, искат ли задачи, даващи им възможност сами да откриват знания, доколко е добре на всеки да се дава шанс да прави това, което му е най-интересно, как се чувстват в училище, били са обект на агресия и др. От тях се очаква да посочат какви са причините учениците да се държат по начин, който училището не одобрява - защото ги мързи, защото вземат лош пример от други деца, искат повече свобода, нуждаят се от повече внимание и общуване или имат проблем, който се страхуват да споделят. Младежите ще могат да споделят и кой начин би подобрил най-много взаимодействието им с учителите - да ги хвалят, да ги оценяват, да им посочват грешките, да ги наказват, или пък да ги изслушват.

Попълването на целия въпросник отнема около 20 минути. Участието в анкетата е доброволно и анонимно, като срокът за попълването й е до 8 септември. Резултатите ще бъдат представени през септември. За учениците от 4 до 7 клас, анкетата е на следния адрес - https://forms.gle/GtLicmSXs91oB3HaA, за по-големите от 8 до 12 клас - на https://forms.gle/KyhsM7ez9TRPFsJ89, а за родителите - тук

Още по темата