Медия без
политическа реклама

Хората на Кьовеши разследват строителството на тунел "Железница"

Претърсват се 6 фирми и 4 частни къщи в две български области, съобщават от Европейската прокуратура

01 Апр. 2024Обновена
Тунел Железница
МРРБ
Тунел Железница

По искане на Европейската прокуратура в София (България) се провеждат претърсвания в шест фирми и четири частни къщи в две български области. Те имат за цел да съберат доказателства по подозрение за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „Железница“, най-дългият пътен тунел в България, който наскоро беше отворен за движение, съобщават хората на Лаура Кьовеши.

Строителството на тунел „Железница“ по магистрала „Струма“ се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“, която сключи договор с консорциум от три фирми за изпълнение на проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове, припомнят от прокуратурата.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 млн лв (5,6 милиона евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на EPPO относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор, пишат от европейското обвинение.

Европрокуратурата задържа нови двама българи за злоупотреба с европроекти два дни след акцията срещу кмета на Генерал Тошево.

Продължава разследването, за да се установи естеството и тежестта на предполагаемите престъпни деяния. Днешните обиски бяха извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), добавят още от Европейската прокуратура.

 

"Червени лампи"

Най-дългият тунел в Бълария е построен от консорциум с водеща фирма "Джи Пи Груп". Обществената поръчка, обявена през 2017 г., не мина без скандали. "Джи Пи груп" спечели конкурса, но обяви, че се оттегля, след като разследване на сайта "Биволъ" разкри пороци при възглагането на поръчката и изразходването на евросредства, а журналисти от екипа обявиха, че са били унищожени документи. Европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ започна разследване на "ДжиПиГейт". Българската прокуратура също се зае със случая и обвини двама от шефовете на компанията в пране на 14 млн. евро.

На фона на скандалите Бойко Борисов, премиер по това време, дори нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финасиране - заради "витаещи съмнения".

След като страстите утихнаха, от "Джи Пи Груп" обявиха в специална позиция, че все пак ще построят тунела "Железница" заради обществения интерес - за да не се бави изграждането на важния инфраструктурен проект. 

Обществената поръчка и възглагането й на консорциума начело с "Джи Пи Груп" бяха движени от двама регионални министри на Бойко Борисов - Николай Нанков и Петя Аврамова. 

Изпълнителите:

Участници в ДЗЗД "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“ - обединението, изградило тунела "Железница", са: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС.

Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват: „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“, „ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ“. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Реакция

Часове след съобщението на  Европейската прокуратура за започнала проверка,  свързана с изграждането на тунел „Железница“ от ДЗЗД „АМ Струма Тунел 2018“, от „Джи Пи Груп“ разпратиха позиция до медиите, че в която се изтъква, че компанията "не е обект на разследване" и че е оказала "пълно съдействие на органите на реда, предоставяйки всички изискани документи в хода на проверката".
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?