Quantcast

Медия без
политическа реклама

Грешно проектирани кръстовища бавят строежа на пътя Видин-Ботевград

10 Яну. 2023Обновена
арх. Иван Шишков

Грешно проектирани кръстовища са причина за забавяне на изграждането на международния път Видин-Ботевград. 

Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който посети строителния обект и даде брифинг до Северната промишлена зона на гр. Монтана.

Шишков заяви пред журналисти, че през 2020 година, когато е приеман планът за пътя, са предвидени няколко кръгови кръстовища, които, по думите му, са "недопустими", и срещу които е имало протести на хората. Сега се е наложило корекция на плана и отмяна на тези кръстовища. Става въпрос за 4 кръгови кръстовища на пътя от Мездра до Ботевград 

Това ще доведе до известно забавяне на строителството в някои участъци, коментира министърът.  Очаква се в средата на 2023 г. да бъде пуснат 7-километров участък между Новачене и Скравена, тъй като там няма кръгови кръстовища и няма забавяне. След Великден ще започне строителството на 41 км до Ружинци. Преди това ще се работи ударно за отчуждаването на имотите. Строителните фирми нямат проблеми с финансирането, обяви регионалният министър.

По време на днешната си обиколка в Северозапада министър Шишков заяви, че не е доволен от състоянието на пътя Враца-Монтана и от обхода на Враца, предаде БТА. За въпросните отсечки преди години е имало изготвена оценка за въздействие върху околната среда и концепция за проект, но се е оказало, че трасето е неподходящо. Във времето този участък е бил забравен, но сега по най-бързия начин - до средата на февруари, ще започнат процедури за възлагане на Подробен устройствен план и разширен идеен проект за трасето.

Министър Шишков коментира и проекта за изграждане на тунел под прохода Петрохан.

„Единственият начин тунелът под Петрохан да стане, е да се изгради с различен икономически подход - чрез концесия, защото държавата няма да може да го изгради в обозримо бъдеще при нуждата от 20 млрд. лв. за всички липсващи магистрали“, заяви Шишков.

Той посочи пред представителите на местната власт, че проектът за тунел и довеждащо трасе към София са важни за целия Северозапад. „В момента АПИ работи в тази посока. Има възложена процедура за ОВОС, трасето е ясно - то е с около 80 км по-кратко от това, което изгражда държавата в момента. При всички положения, ние като служебен кабинет и АПИ, ще форсираме колкото се може по-бързо да се завърши екологичната оценка. Но хората трябва да знаят, че държавата няма да има финансова възможност да завърши скоро това трасе“, подчерта министърът. Той напомни, че само строителството на скоростния път от Видин до Ботевград ще струва над 1 млрд. лв. на бюджета. И призова политиците да помислят за процедура за отдаване на концесия. 

Още по темата