Quantcast
„Градус“ настоява КФН да глоби Илчовски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

„Градус“ настоява КФН да глоби Илчовски

Санкцията за манипулиране на пазара по закон може да стигне до 5 млн. лв.
1 634
 БГНЕС

Замесената в скандалите в парламентарната комисията по ревизията фирма „Градус“ АД е поискала от Комисията за финансов надзор да санкционира бизнесмена Светослав Илчовски за разпространяване на неверни твърдения. Фирмата настоява Илчовски да бъде глобен за последвалата разпродажба и спад в цените на акциите на компанията. Глобата за пазарна манипулация по закон е от 20 000 до 5 млн. лв.

Това става ясно от разпространено и сред медиите съобщение от фирмата до регулаторния орган. В документа дружеството се е спряло детайлно и на представените от Илчовски фактури, за които твърди, че по никакъв начин не представляват фиктивен оборот, но детайлите, които фирмата разкрива, са доста странни.

Според „Градус“ в представените от Илчовски фактури за генериране на кух оборот няма нищо нередно, а стойността им е много далече от обемите, за които бизнесменът говори пред комисията по ревизията в парламента. Фирмата представя детайлна информация за 7 фактури от периода от 2 октомври до 7 ноември 2017 г., които и самият Илчовски показва пред медии, по които ЕТ Светослав Илчовски е доставял слънчоглед на „Градус“. Количествата - общо 3633.305 тона слънчоглед, са закупени от „Градус“  на единична цена 640 лв. без ДДС за тон или за 2 325 315 лв. без ДДС. В същия този период – на 24 октомври, 2017 г. „Градус“ на свой ред продава на Илчовски 3633.305 тона слънчоглед – абсолютно същото количество, което купува от него, само че на цена от 540 лв. на тон. Тази сделка е определена като изключение, като в „Градус“ прибегнали до нея, защото договорките с друг контрагент пропаднали. На 27 ноември на базата на „добри търговски отношения“ между двете фирми била постигната договорка да се нетират разликите по доставките и цената на доставения слънчоглед от Илчовски е поправена от 640 на 540 лв. Така крайният резултат от сделката бил неутрален – без загуба или печалба, и за двете страни, като по двата договора крайната стойност е 1 961 984.7 лв.

От „Градус“ отричат, че това е фиктивна сделка. Оттам изтъкват допълнително, че от ЕТ Светослав Илчовски през 2017 г. е закупено зърно на много по-висока стойност – 26 615 484 лв. и определеният от Илчовски като фиктивен обем за 1 961 984.7 е пренебрежим спрямо общия оборот на компанията. Сделките, за които Илчовски твърди, че са фиктивни, представляват едва 0,8% от приходите на „Градус“ за 2017 г., изтъкват още от компанията, като представят подробни данни за дъщерното си дружество, страна по тези сделки – „Градус 3“. Както „Сега“ писа, при него има рязък скок в приходите именно през 2017 г. – година преди излизането на компанията-майка на борсата. Големият ръст – от 2,3 пъти до 90,4 млн. лв. в сегмент търговия със зърно, е отбелязан и в проспекта, който разкрива пълна и вярна информация за компанията, изтъкват още от „Градус“.

Оттам изтъкват спада в акциите на компанията на борсата – 7,69% на 13 май спрямо цената от 5 май,  както и 8 кратен ръст в продажбата на акции на фирмата.

Фирмата счита, че с нея е извършена пазарна манипулация и настоява за глоби и евентуална принудителна мярка по закона. Не е посочен вид принудителна мярка. Сред възможните мерки са налагане на запор върху движими и недвижими вещи, възбраната върху недвижими имоти, спиране на търговията с определени финансови инструменти.

КФН побърза да излезе със становище още в първите дни след скандала, като твърди, че при първичното публично предлагане на акции от страна на компанията на борсата през 2018 г. не са установени никакви нарушения. Разкритата в проспекта на дружеството информация била в пълно съответствие с изискванията, а данни за нарушения след първото листване не били получавани.

 

Ключови думи:

Градус, илчовски, КФН, санкции

Още

ЕС за Лукашенко: „Главатар на шайка контрабандисти“

19.10.2021

1218
САЩ свалят санкции, за да може Виктория Нюланд да влезе в Русия

10.10.2021

15778
Най-важните руснаци без Путин влизат в нов черен списък на САЩ

23.09.2021

3026