Медия без
политическа реклама

Георги Кадиев поиска оставката на шефа на НАП

Румен Спецов е продал фирмата си по време на ревизия и тя никога не покрива задълженията си към хазната, твърди бившият зам.-финансов министър

31 Май 2021Обновена
БГНЕС
Георги Кадиев

Незабавна оставка на новоназначения изпълнителен директор на Националната агенция на приходите поиска Георги Кадиев, бивш зам.-финансов министър, сега лидер на Нормална държава и водач на листата на БСП в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори.

В профила си във фейсбук Кадиев публикува част от ревизионен акт на бившата фирма на данъчния шеф Румен Спецов, издаден 70 дни след като "Гранекс Трейдър" е продадена.

Проверка в публични регистри на НАП и Търговския регистър показва, че настоящият изпълнителен директор на НАП Румен Спецов е продал дяловете си в дружеството "Гранекс Трейдър" на 7 април, 2016 г. Ревизионният акт е с дата 17 юни, 2016 г. е и връчен на новия собственик Данаил Николов.

Според Кадиев дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата на дяловете и по всяка вероятност вече е имало и издаден ревизионен доклад. 

"С голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн.лв. на НАП", пише Кадиев.

 

Проверка в публични регистри на НАП и Търговския регистър показва, че настоящият изп.директор на НАП Румен Спецов е...

Posted by Georgi Kadiev on Monday, May 31, 2021

 

За бившата фирма на Румен Спецов "Гранекс трейдинг", която по-късно се оказва крупен длъжник към хазната, стана ясно още при назначаването му за шеф на НАП. Фирмата се появи и в списъка с големи длъжници с неуредени задължения, който приходната агенция публикува в специална рубрика "Прозрачно управление". От НАП преди седмица разясниха, че дружеството е натрупало дълга, след като Спецов излиза от него, а преди април 2016 г. е било изряден платец. "Румен Спецов не би могъл да коментира дейността на “Гранекс Трейдър” след продажбата й", съобщиха тогава официално от НАП.

"Сега" изпрати запитване до НАП как Спецов ще коментира изнесените от Георги Кадиев данни. "Позицията, публикувана на сайта остава непроменена", бе полученият по-късно отговор от пресцентъра на агенцията.

Служебният министър на финансите Асен Василев също отказа да коментира случая с натрупаните задължения за над 1.1 млн. лв. на последната си пресконференция. Василев посъветва журналистите да попитат за дълговете сегашния собственик на фирмата Данаил Николов. Николов пък се оказа собственик на близо 20 фирми, част от които също фигурират в списъка на големите длъжници с необезпечени задължения към бюджета.

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

И БНБ призна, че еврото се отлага

18 Апр. 2024

Корупцията в България достигна нов връх

16 Апр. 2024

ГЕРБ и ДПС готвят разпродажба на държавни фирми по "втория начин"

20 Апр. 2024

С една година отлагат освобождаването на цените на тока на едро за бита

17 Апр. 2024

БНБ предупреди за бум на фалшиви пари

16 Апр. 2024