Медия без
политическа реклама

"Газпром" е осъдена да плати на Германия над 13 млрд. долара

Но преди това руски арбитражен съд осъди германската Uniper да плати почти 14 млрд. евро

12 Юни 2024Обновена
Германия спечели арбитражното дело срещу "Газпром"
БГНЕС/ЕПА
Германия спечели арбитражното дело срещу "Газпром"

Германският концерн Uniper спечели дело в арбитража в Стокхолм срещу "Газпром", се съобщава на сайта на германската компания, която е най-големият вносител на природен газ там. В Стокхолм все още очакват своя ред исковете на Италия, Франция, Полша и България срещу руския газов монополист.

На 7 юни арбитражният съд в Стокхолм призна правото на Uniper да разтрогне договора с "Газпром" и да получи над 13 млрд. долара компенсации за недоставен газ от средата на 2022 г. Независимо от минималните доставки от юни 2022 г. и пълното им прекратяване от август 2022 г., дългосрочните обвързаности бяха факт и трябваше да действат до 2035 г. 

Uniper започна арбитражния процес против "Газпром Експорт" в края на 2022 г., сблъсквайки се със съществени загуби заради намаляването на доставките, а впоследствие и на пълното спиране на руския газ. Това принуди компанията да купува газ от други места на високи пазарни цени, което доведе до всекидневни загуби от стотици милиони евро. 

Както се казва в съобщението, Uniper се справи с тези разходи с подкрепата на германското правителство и избегна фалит чрез стабилизационен договор от декември 2022 г., когато федералното правителство на практика я одържави. Едва преди месец българското правителство се осмели да подаде иск срещу руския газов монополист за 400 милиона евро, въпреки че България и Полша бяха едни от първите страни, на които Русия спря доставките на газ.

Но с изплащането на компенсациите ще възникнат проблеми, тъй като по сметките на "Газпром" средствата намаляват стремглаво. По отчетите за 2023 г. компанията за първи път от 25 години отчита гигантски загуби - 629 млрд. рубли, което е рекорд за цялото й съществуване.

От друга страна в Русия също имаше процес между "Газпром" и Uniper. През март 2024 г. Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинградска област уважи молбата на Gazprom Export да забрани на Uniper да продължи делото в международния търговски арбитраж в Стокхолм. В случай на нарушаване на забраната, дъщерната компания на Uniper е длъжна да плати подобна сума - глоба от €14,3 млрд.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата