Quantcast

Медия без
политическа реклама

Енергийният министър небрежно подхвърли, че "Газпром" искал неустойки

Росен Христов похвали "посредниците", че предлагат по-ниски цени на природния газ, и ги повиши до "търговци"

Росен Христов, служебен министър на енергетиката

Временният министър на енергетиката Росен Христов небрежно подхвърли в тв ефир, че от Русия били поискали газови неустойки от България.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол",  заяви загадъчно Христов в интервю за БНТ. Кога се е случило това, под каква форма, какъв е предметът на претенциите и за какви суми става дума", министърът не пожела да поясни, като се опрадва с "конфиденциалност". Изпусна се обаче, че "претенциите" са от "кореспонденция", от което може да заключим, че изобщо не става дума за някакви реални правни действия, а за неофициални "предупреждения".

Странно е, че служебният министър за пореден път прави коментари, сякаш е представител на Москва, а не на България. Също така е странно, че други засегнати от спирането и ограничаването на доставките "неприятелски" на Русия държави и компании вече водят дела за неустойки срещу "Газпром", а България, която заедно с Полша бе първа потърпевша от нарушаването на договорни отношения, нищо не предприема. 

Поредна европейска компания реши да заведе дело срещу руският доставчик "Газпром" заради едностранно нарушаване на договорни отношения. Чешката CEZ ще съди „Газпром“ за 45 млн. долара заради недоставен газ. Казусът е заведен в Арбитражния съд в Женева.

По повод на повдигнатите обвинения срещу бившия ресорен министър в кабинета "Петков" Александър Николов за нанесени щети на "Булгаргаз", настоящият ръководител на енергетиката първо каза, че не искал да коментира действия и мотиви на прокуратурата.  Но след това разви познатата си теза, която лансират и подателите на сигнала от ГЕРБ - че при правителството на Кирил  Петков природен газ се купувал скъпо, чрез "посредници".  И ГЕРБ, и Христов сочат като "лош посредник" компанията "Мет Трейдинг". Но набеденият бивш министър Александър Николов преди дни зададе контравъпрос -  защо тогава основен доставчик на природен газ за България сега, през февруари, отново е "Мет".

"Ние в момента на практика търгуваме с тези търговци. В момента дават много по-ниски цени", обясни тази сутрин Росен Христов пред БНТ,  "повишавайки" посредниците до търговци. Това, че сега компаниите предлагат доставки на по-ниски цени, е само защото международната конюнктура в момента е добра - природният газ се търгува значително по-евтино от критичните месеци на миналата година - април-май, когато "Газпром" внезапно отказа да изпълнява дългосрочния си договор към България, и в разгара на лятото, когато Кремъл затвори кранчето на "Северен поток", а международните котировки на синьото гориво стигнали небивали върхове, основно защото европейските страни стрескаво пълнеха газохранилищата си, за да посрещнат спокойно зимата.

Това, което се казва - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости”. Това каза в интервю за Нова тв бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков” Александър Николов.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?