Медия без
политическа реклама

И чешката ЧЕЗ заведе дело срещу "Газпром" за неспазване на договора

Поредна европейска компания търси обезщетения за неполучен газ, а България се ослушва

09 Февр. 2023
financeandmarkets.com
Миналата година бе критична за държавите, силно зависими от доставките на руски природен газ. За броени месеци обаче стана ясно, че Кремъл е надценил газовото си "оръжие" и е подценил възможностите на страните от ЕС бързо да си осигурят алтернативни доставки.

Поредна европейска компания реши да заведе дело срещу руският доставчик "Газпром" заради едностранно нарушаване на договорни отношения. Чешката CEZ ще съди „Газпром“ за 45 млн. долара заради недоставен газ.

Казусът е заведен в Арбитражния съд в Женева.

"CEZ се стреми да възстанови щети от приблизително 1 милиард крони (45.21 милиона долара), произтичащи от значителните ограничения на доставките на природен газ от „Газпром експорт“ през 2022 г.“, се казва в изявление на чешката компания. 

И други компании от Европа, като германските Uniper и RWE, вече са завели дела или подготвят необходимите документи, за да потърсят международен арбитраж за отношения си с "Газпром". 

 

Още миналата есен главният изпълнителен директор на CEZ Даниел Бенеш каза, че предприятието ще заведе дело заради понесените щети.

На практика България е в подобна ситуация и има всички основания да потърси абритраж - през април 2022 г. "Газпром експорт" отказа да доставя синьо гориво срещу заплащане в долари, както е в дългосрочния договор, и се наложи "Булгаргаз" да търси алтернативи при "спотови" цени, които по правило са по-високи. 

Но вместо София да търси арбитраж и компенсации, у нас властимащи "родолюбци" вдигат топката на "Газпром", като се опитват да вменяват вина на правителството на Кирил Петков, че не било подчинило на указа на Путин газът да се плаща в рубли. Сегашният служебен кабинет в първите си дни обяви, че трябвало да се молим да руснаците за газ, а временният енергиен министър Росен Христов продължава да изказва "притеснения", че "Газпром" може да ни осъди, вместо да готви документите за завеждане на дело. Нещо повече, в последните дни и "независимата" прокуратура се включи в този сценарий, като повдигна обвинение срещу бившия енергиен министър в кабинета Александър Николов, че бил ощетил държавата, като отказал да изпълнява указанията от Кремъл за промени в начина на плащане. 

Сегашните управляващи водят координирани опити да вкарат "Булгаргаз" в трудна позиция по потенциален арбитраж с "Газпром". Това мнение изрази бившият министър на енергетиката Александър Николов. В свой пост във Фейсбук той посочва, че кризата с газа има ясна предистория.
Служебният кабинет, който тръгна с насаждане на паника и с гръмки обещания да овладее "хаоса и кризата в енергетиката", показва плашеща некомпетентност и потайност. Вече цял месец е дълбок секрет какво точно върши т. нар.

 

От първия си ден като министър на енергетиката Росен Христов се държи като служител на "Газпром". Днес той направи поредно изявление, неглижиращо интересите на българската държава.

Дела и аргументи

Шефът на CEZ преди месеци коментира, че Русия е започнала енергийната си война срещу ЕС около година преди да нападне  Украйна. Москва постепенно е ограничавала доставките на газ, за да останат полупразни европейските газохранилища. „Това беше подъл ход от страна на Русия“, каза той през октомври пред чешка телевизия.

Още тогава Бенеш определи международния арбитраж като единствената възможна стъпка.

"В момента, в който някой не изпълнява договора си, е трудно да говорим за нещо друго освен за обезщетение за щети“, каза Бенеш на въпрос дали CEZ и „Газпром“ преговарят за доставки за тази година.

 

Също като България Чехия бе силно зависима от доставките на руски газ, най-вече чрез газопровода „Северен поток“. Но нещата бързо се промениха. В края на януари премиерът Петр Фиала обяви, че страната е успяла да свие драстично зависимостта си от руски газ - от 97% на 4%.