Медия без
политическа реклама

Две министерства се чудят как да изкупят непродадените зеленчуци

Заради затворените пазари на фермерите се предлага да дарят стоката, а после да чакат за субсидии

14 Апр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Държавата отново се опитва да мине метър в мерките за подпомагане на най-сериозно засегнатите от коронавируса бизнеси. Две министерства си прехвърлят топката по въпроса как ще бъдат компенсирани фермерите, чиято продукция няма да може да бъде продадена след внезапното затваряне на пазарите и борсите по Цветница и по Великден.  

В неделя премиерът Бойко Борисов "намери решение" - разпореди стоката от затворените борси да се изкупи и раздаде за празниците на старческите домове и други нуждаещи се. „Домати, краставици...Да не остане продукт, който да го е пипал човекът с ръка, да е работил, да не остане неплатен“, заръча Борисов на земеделския министър Десислава Танева.

От земеделското министерство не успяха да отговорят на "Сега" как точно и с какви средства ще стане изкупуването. Първо се опитаха да прехвърлят въпроса към социалното министерство, защото разпределението на храните трябвало да бъде изпълнено от социалния патронаж. После уточниха, че в момента имало известна готовностза подпомагане на земеделски производители по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.  Тъй като училищата са затворени, над 420 000 ученици ще получат плодове и млечни продукти по домовете си, съобщиха от земеделското министерство.

Става дума за количествата продукти по двете програми, които не са усвоени от децата по време на извънредното положение. Тези храни ще бъдат доставени поетапно по домовете им, като още тази седмица би трябвало първите количества да пристигнат в училищата и детските градини, да бъдат приети от директорите, а след това общините чрез социалния патронаж да ги раздадат на учениците. Но програмите "Училищен плод" и "училищно мляко" са  планирана подкрепа за фермерите,  не са допълнително подпомагане заради драстистичните мерки заради коронакризата.  

При  това не е ясно кога ще започне раздаването, тъй в понеделник кметове заявиха, че все още не знаят какво се иска от тях. От земеделското министерство единствено посочиха, че предоставените за консумация плодове и млечни продукти трябва да са с по-висока трайност – например сирене и кашкавал. Социалният министър Деница Сачева обясни в неделя, че на децата ще се раздават „хранителни пакети“, без да уточнява какви други храни ще има в тях.

Возенето на храните по домовете, вместо по училищата, означава допълнителни транспортни разходи.  За целта вече били осигурени повече средства за социалния патронаж чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, обясниха от социалното министерство. Като антикризисна мярка в условията на коронавируса бяха одобрени над 40 млн. лв. допълнително за разширяване на патронажната грижа към възрастните хора. Общините разполагат с допълнителен ресурс да наемат нови хора и да осигурят транспорта за новата задача – доставка на храни по домовете по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, посочиха от социалното министерство. Обсъждано е дори в процеса да се включи персонал от детските градини и училища, който заради липсата на учебен процес в момента е в неплатен отпуск. Тези служители ще може да бъдат наети на втори договор в общините за тази дейност.

БЮРОКРАЦИЯ

Държавата едва ли ще извади ресурс, с който да плати доматите и краставиците на българските производители. От обяснения на социалния министър Деница Сачева пред Нова тв стана ясно, че вместо да чакат компенсации, зеленчукопроизводителите, които не могат да пласират продукцията си, могат да я дарят на социални заведения, ако искат тя да не се погуби в периода, в който борсите и пазарите няма да работят. Срещу протокол за дарение тази продукция ще бъде призната от земеделското министерство за реализирана и стопаните щели да получат субсидия.  Все още министър Десислава Танева не е обявила това ли е схемата, с която смята да изпълни заръката на премиера да се заплати нереализираната от затворените пазари продукция.

БЕЗ ПОДКРЕПА

Най-ощетени обаче остават търговците и производителите на цветя, който точно за Цветница трябваше да приберат стоката от пазарите. Според тях заповедта на здравния министър несправедливо ги противопоставя на колегите им, които имат магазини. В събота здравният министър Ананиев разпореди всички кооперативни пазари да преустановят дейност на 12 април и от 16 април до второ нареждане. Само в трите дни между тези дати се дава възможност пазарите да работят. Масово земеделски стопани, които разчитаха на добри продажби по Великден, обявиха, че три дни са недостатъчни и обричат продукцията им да погине, без да бъде продадена.

„Не това, което е изложено на щанда, е проблемът, а това, което е на нивата, защото ще започне да се изхвърля всеки ден. Тази салата за няколко дни е прецъфтяла. А краставицата се изхвърля директно, защото се бере всеки ден“, коментира пред бТВ земеделски производител от Пазарджишко. В момента той бере до 150 кг краставици дневно, които няма как да бъдат продадени за три дни. А полето продължава да дава реколта. „Колко тона може да изкупи държавата за социалните домове, когато ежедневно събирам стотици килограми нетрайни зеленчуци?, пита производителят.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата