Quantcast
Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ за председател на НС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ за председател на НС

ГЕРБ смята, че има пари за 12% увеличение на пенсиите и до 800 лв. минимална заплата
810
 БГНЕС
Росен Желязков

Бившият министър на транспорта Росен Желязков е номинацията на ГЕРБ за председател на 48-ото Народно събрание, потвърди официално тази вечер Деница Сачева - депутат на партията, в предаването на Любен Огнянов "Офанзива" по Нова телевизия. "Той е безупречен професионалист, юрист. Разумен и диалогичен човек, който умее да обединява, а не да разделя. Надявам се да получи подкрепа", защити номинацията тя. Новият парламент се събира на първото си заседание в сряда, 19 октомври.

"Ясно трябва да се заяви, че г-жа Митрофанова няма място сред поканените в първия ден на откриването на НС. България беше обявена за неприятелска държава. Беше обявена като съпричастна към акт на трансграничен тероризъм. Обект е на нарушен договор с "Газпром". Да не се покани посланикът на Русия при тези обстоятелства не е проява или не на евроатлантизъм, а е ясна позиция в защита на достойнството на България. И това достойнство трябва да се защити по категоричен и безапелационен начин. Дори се учудвам, че има партии, които твърдят, че биха дали всичко за България, а същевременно се снишават по тази тема", коментира още Сачева. Именно ГЕРБ беше една от партиите, които се снишиха при първото обсъждане на този въпрос и така осигуриха поканата към Митрофанова срещу позицията на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". След като видяха възмутените реакции, ГЕРБ изведнъж си припомниха евроатлантическите ценности и даже поискаха и Зеленски да говори пред парламента.

"Контактната група трябва да започне работа след началото на работата на Народното събрание. Тя трябва да намери къде са пресечните точки на вижданията за развитието на страната на различните партии и да се опита да сформира платформа за политически разговори. Отворена е за предложения от другите политически партии, като кандидатурите трябва да отговорят на същите условия – да не са партийни активисти", каза още бившият социален министър. Тя изтъкна няколко причини защо е важно да имаме редовно правителство - бюджетните закони, изоставането на подготовката ни за Еврозоната и Шенген, кризата и пр.

ГЕРБ залага за 2023 г. 12% увеличение на пенсиите, като Сачева определи този процент като реалистичен. За минималната заплата възможният максимум, според нея, е до 800 лв. "Напълно безотговорно е да продължава да се спекулира с надеждите на хората, при положение, че вече е ясно на всички, че в държавата няма пари. Дори и дългове вече не може да се вземат свободно не само заради високите лихви, но и заради липса на доверие във финансовата политика, която беше водена доскоро, а и заради политическата нестабилност", коментира тя.

 

КОЙ Е РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

Росен Желязков бе кадър на Столична община, след което заемаше важни, но не толкова видими за обществеността постове в Министерския съвет - главен секретар на МС, шеф на Държавната агенция за електронно управление и на Комитета за регулиране на съобщенията. През 2013 г. името му бе замесено в Костинбродската афера, когато ГЕРБ беше обвинена, че подготвя изборна измама, печатайки допълнителни бюлетини в приближена печатница. Обвинение беше повдигнато на Росен Желязков като главен секретар на служебното правителство, но съдът го оправда.

Още

Комисия в НС претупа скандала с "Фейсбук"

26.01.2023

2055
Депутати измислиха да повикат Борисов, Станишев, Гергов и още десетина

24.01.2023

1369
Задава се нова тройна коалиция - на презрените

22.01.2023

ДИЯН ИВАНОВ

6072