Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сачева превърна в агитация и швейцарското правило за пенсиите

Бившият социален министър ще връща 3000 българи от чужбина с 30 млн. лв.

19 Юни 2021
ГЕРБ Добрич
Деница Сачева със симпатизанти в село Опанец, Добричка област.

Верни на традицията да вкарват в агитацията си предвидени в закон задължения на изпълнителната власт, ГЕРБ употребяват за тази цел даже швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите, което датира много преди Бойко Борисов да овладее държавата. Предизборната кампания вече е в пълен ход, а избраниците на ГЕРБ обикалят села и градове с голяма кошница обещания, повечето от които известни от предишната им предизборна програма, писана с участието на уволнения финансов министър Владислав Горанов, който в Министерството на финансите не гореше от желание да раздава пари за социални нужди.

"Пенсиите ще бъдат ежегодно актуализирани", е уверила тези дни електората в Добрич бившият социален министър Деница Сачева, става ясно от страницата на местната структура на ГЕРБ във "Фейсбук". Министърът обаче пропуска да спомене, че това е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Нещо повече - пенсионерите могат да имат само лоши спомени от тази законова процедура по времето на ГЕРБ. С идването си на власт през 2009 г. първият кабинет на Бойко Борисов замрази пенсиите за 4 години с обидната реплика "Пенсионерите изядоха фискалния резерв", а Борисов до ден днешен не пропуска да се ожали, че Станишев е увеличил парите на възрастните на негов гръб.

Сачева громи опозицията за преизчислението на пенсиите, въпреки че тя също усилено говореше за това миналата есен. Според нея обещанията на останалите партии за преизчисление на база доходите от 2018 г. са нереалистични. „Сметките показват, че тогава 1 млн. пенсионери в страната няма да имат увеличение. Освен това, преизчисляването би струвало около 4 млрд. лв. само за първата година и още няколко за следващите. В момента държавата не разполага с такъв ресурс“, обяснява бившият министър пред жители на село Царевец, община Добричка. Такова преизчисление беше прието от последното Народно събрание по предложение на БСП. За него гласува широко мнозинство без ГЕРБ, но решението остана просто безплатна предизборна реклама, тъй като нямаше време за второто му гласуване.

Бившият социален министър изтъква и ползите от добавката от 50 лв. към пенсиите, отпусната преди година по нареждане на Бойко Борисов. Тя се изплаща и на най-бедните пенсионери, и на най-богатите, които получават 1440 лв. месечно, тъй като за въвеждането й нямаше никакви ясни критерии. "Тези пари влязоха моментално в потреблението и с тях помогнахме на най-бедните в пандемията да си купят например лекарства“, обяснява Сачева в предизборните си срещи. Но стратегически пропуска факта, че парите за тези добавки бяха осигурени само до края на март, след което ГЕРБ ги удължи в разгара на предизборната кампания за още два месеца и остави на служебното правителство да се чуди откъде да намери пари, за да не разочарова възрастните.

ОБЕЩАНИЯ

От новите намерения на управляващите също не личи те да са били на власт в последните 12 г. Тепърва например се обещават огромен брой клубове по дигитални умения в читалища и библиотеки, включително в малките населени места, в кото според Сачева 1.6 млн. души ще преминат курсове да ползват и създават електронни услуги и ресурси. За следващ мандат е оставена и реформата в социалното подпомагане, за която ГЕРБ не намира време от 2009 г.

Единствената програма, която предишното правителство успя да предложи в първите месеци на кризата - 60/40, пък дава име на нова идея - държавата да подпомага заетостта на завършващи училище и университет, като поеме за 1 година 60% от осигурителния доход на 60 000 младежи.

По друга програма, която по дух напомня едновремешните опити за заселване на Странджа-Сакар, Сачева предлага 30 млн. лв. за преместването на 3000 наши сънародници в малки населени места. "Държавата ще поема 50% от средната работна заплата, както и наем, транспорт и детегледачка“, обяснява тя пред жителите на село Опанец днес. Бившият министър твърди, че в пандемията около 200 000 българи са се върнали в България, а около 10% от тях искат да останат. Програмата обаче не е нова - министърът говори за нея от поне година и половина. Сачева има и други обещания за ухажване на електората в чужбина. "Ще премахнем таксите за българските неделни училища, така че повече деца да се записват и да завършват гимназиален етап. Ще направим така, че поне по една седмица да прекарват в България, както и да имат възможности да продължават образованието си в нашите университети“, обяснява тя.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?